Állatvilág

2017.05.30. 17:40

A tőrösdarázs ijesztő,de az ember jó barátja

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet: a félelmetesnek tűnő tőrösdarazsak az emberre, társ- és háziállatokra nézve ártalmatlanok, ugyanakkor érdemesek a védelemre, mert segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

Dunaújvárosi Hírlap

A termetes tőrösdarazsak (a sárgafejű nőstény a 40 millimétert is elérheti, a feketefejű hím ennek fele) feltűnésére májustól számíthatunk, amint kertek, parkok gyepén, egy-egy korhadó fa közelében, vagy a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A tőrösdarazsak látványos megjelenésűek, legnagyobb európai fajuk az óriás tőrösdarázs, amely kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is.

Ám ezek a rovarok nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal.

A tőrös darazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem használják ellenünk.

A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos egy éve, 2016 júniusában is számos ilyen állat pusztulását okozta a fővárosban, amikor egy rovarirtó vállalkozó tömegesen mérgezett le tőrösdarazsakat a járókelők védelmében a Városligetben.

A tőrösdarazsak parazitoidok, a szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

„Kézre került" óriás tőrösdarázs. Biológiai védelem kártevők ellen Fotó: flickr.com

Elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a nagy termetű lárvát a mozgató idegdúcába szúrva megbénítsák, majd tojócsövük segítségével belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő tőrösdarazsaktól, sőt, ha kertünk van, egyenesen tekintsük partnernek őket. Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsénk van, hogy láthatunk egy ilyen "rajzást", érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

A szaporodás cseppet sem romantikus módja alapján egyértelmű: a tőrösdarazsak a manapság ismét divatba jött Alien-filmek ihletői lehettek.

A rossz hír, hogy itt nem a fantázia szülte űrlényekről van szó, ez nagyon is kézzel fogható valóság a kiskertünkből. A jó pedig, hogy nem ránk veszélyesek.

A tőrösdarazsak léte is bizonyítja, hogy a világon minden viszonylagos: ők "ellenségeinket" pusztítják azon a módon, hogy ivadékként belülről felfalják a nekik otthont adó, még élő gazdaállatot. Ezzel válnak a barátainkká...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!