megőrzés

2021.11.07. 07:00

Mekkora a jó szamár? – meg kell felelni az előírásoknak

Volt rá esély, hogy a következő generáció csak képről fogja ismerni. Haszontalanná vált – minek tartanák? A magyar parlagi szamár azonban szerencsésen megmenekült. Egyetlen dolga, hogy egyre szebb legyen.

Hanty Kinga

Kaposszerdahely – Nem buta, csak más a vérmérséklete – mondja Ernst Mihály. – A lónál erőszakkal bármit el lehet érni, a szamár viszont, ha már nem bírja, megáll. Erre mondják tévesen, hogy csökönyös. Biztos léptű, nagy teherviselésű, mégsem tudott kitörni a szerényebb málhás állat kategóriából. A lónak, amikor nem volt már rá szükség a munkában, találtak új szerepet. A szamárnak nem volt ilyen szerencséje.

Nem kell dolgoznia, mégis jól tartják, és csak annyit várnak el tőle, hogy egyre szebb legyen

Kaposszerdahelyen egy vödör almával baktatunk lefelé a völgybe. Keressük a szamarakat. Mályva, Natasa, Barbara Rossa, Csontos és Albina, az öt kanca, meg a három, még nevesincs szamárcsikó a vödör hangját meghallva hamar előkerülnek. Ernst Mihály mutatja, mekkora a völgyben az ő földrésze, és mekkorákat kapott a szomszédoktól. Jó így mindenkinek. A szamaraknak nagy rétjük lett, a földek tulajdonosainak meg nem kell kaszálniuk.

A magyar parlagi szamár 2004-ben lett államilag elismert fajta Fotók: Fehér Gáspár

Ez azonban magában nem elég ok, miért tart ma valaki szamarat. Se kocsit nem kell húznia, se kukoricászsákot vagy juhászt a hátán cipelnie. Egyébként szerény igényű, nincs szüksége abrakra, zárt istállóra, télen vastag bundája megvédi a hideg ellen. Így eléldegélhet negyven évig. De amikor a gazdasági érv már nem áll ott a szamár mellett, két eshetőség van. Vagy kihalnak a szamarak, amit mindenki sajnálna, vagy cselekedni kell. Érdekeltté tenni például a gazdákat abban, hogy mégiscsak tartsanak szamarat.

Veres Imre és Ernst József találták ki, hogy megmentik a magyar parlagi szamarat. Tőlük vette át a stafétabotot Ernst Mihály. Házat vásárolt Kapos­szerdahelyen, tartozott hozzá egy telekrész is, de nem akarta megművelni. Arra gondolt, tart inkább rajta szamarat. Merthogy van, aki horgászik, más díszgalambot tenyészt, ő meg akkor szamarat fog. Az agráregyetemen amúgy is erről írta a diplomamunkáját. E gondolatokból nőtt ki végül a 2002-ben bejegyzett Magyarországi Szamártenyésztők Országos Egyesülete, amelynek Ernst Mihály az elnöke, és amely ma már 119 tenyésztőt, 913 tenyészkancát és 72 csődört tart nyilván.

A magyar parlagi szamár végül 2004-ben lett államilag elismert fajta

Amikor megkérdezem, nem szoktak-e mosolyogni a foglalkozásán, azt feleli, úgy is szokott bemutatkozni: ő a főszamár. Pedig nem mosolyt keltő, inkább tiszteletre méltó vállalkozás, hogy valaki elhatározza: nyilvántartásba veszi, és génvédelem alá helyezi az őshonos magyar parlagi szamarat.

Ernst Mihály nem titkolja, hogy a fajta elnevezése nem túl régi, de az tény, hogy a szamár az időszámításunk kezdetén jelent meg a Kárpát-medencében, a legnagyobb számban a római hódításokkal. Az ókori ásatásokon előkerült csontokból kiderül, hogy az elmúlt kétezer évben a külleme szinte alig változott. Így joggal feltételezhető a mai és a római kori állomány genetikai rokonsága.

Már kétezer éve velünk élnek

A múlt században a mezőhegyesi királyi ménesbirtokon, majd a mezőhegyesi állami gazdaságban több ízben vettek nagyobb létszámban nyilvántartásba magyar parlagi típusú szamarakat. Bár ezek a dokumentumok nem tekinthetők törzskönyvnek, azt mindenesetre bizonyítják, hogy már a múlt századi mén­importokat megelőzően létezett homogén magyarországi szamárállomány.

A magyar parlagi szamár végül 2004-ben lett államilag elismert fajta, korábban nem volt általános, egységes elnevezése sem. 2006-ban, az első felülvizsgálatkor 75 jelölt kancát és 17 jelölt mént tartottak nyilván. Ez a szám 2008-tól kezdett emelkedni, de a gazdák csak azután vették komolyan a tenyésztési előírásokat, hogy a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére elkülönített keretből rendszeres támogatást igényelhettek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. 2016-tól az azonosítási feladatokat és a fedeztetési dokumentumok nyilvántartását az egyesület végzi, ám még mindig ott tartanak, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján csupán az a kevés tenyész­állat sorolható a főtörzskönyvi részbe, amelynek ismert a származási vonala.

Mindent az alapoknál kellett kezdeni, idézi fel a 2002 és 2006 közötti időszakot Ernst Mihály. Járta a falvakat, benézett a portákra, megkérdezte a kocsmákban, van-e valakinek szamara. Sok munkával és kitartással így állt össze az első lista.

Ernst Mihály: nem buta, csak más a vérmérséklete

Most már az a cél, hogy a heterogén állományt egységesítsék. Az egyesület legutóbb 2021-ben módosította fajrekonstrukciós tenyésztési programját, elkészült az egységes tenyésztési sztenderd, ménvizsgákat tartanak, a törzs­könyvbe kerülő állatoknak meg kell felelniük a méretre, marmagasságra és színre vonatkozó előírásoknak. Ezután jár a tenyésztőnek az éves támogatás, ami megmenti a magyar parlagi szamarat.

Az egyesület kapcsolatban áll külföldi fajták tenyésztői­vel, illetve német és osztrák szamárbarátokkal. Ernst Mihály azt szeretné, hogy itthon is lehessen olyan programokat szervezni, mint Ausztriában vagy Németországban, ahol összejárnak, bemutatókat tartanak a tenyésztők, tulajdonosok, beszélgetnek, jól érzik együtt magukat. – Nálunk még hétvégén is sok a feladat, feszültség – mondja az elnök. Amikor felmerül, hogy össze kellene jönni, mindenkinek dolga van: itt a betakarítás, jön a kőműves, vagy a gyerek születésnapját ünneplik. De azért voltak már vidám pillanataik. Rádpusztán korábban többször rendeztek csacsiszépségversenyt, a Nemzeti Vágta előműsoraként pedig csacsivágtát. A magyar szamárnak tehát ma már jó dolga van. Nem kell dolgoznia, mégis jól tartják, és csak annyit várnak el tőle, hogy egyre szebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!