Már ötödször eveznek közös élmények és a Csepel-sziget felé

2020.07.10. 11:30

Kalandos túrára indultak Jármai Károly emlékére

Idén ismét vízre szálltak, már ötödik alkalommal a Jármai Károly Csepel-sziget-kerülő vízitúra evezősei. A négynapos program kényeztető napsütésben startolt el huszonöt résztvevővel a kulcsi hajóállomásról.

Török Tímea

A megkérdőjelezhetetlen és számomra irigylésre méltó sportteljesítmény mellett sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Jármai a vízitúra névadója?

A Lajos bá nevű kenuval Bacsa Lajos előtt tisztelegnek a túrázók

A Jármai név sokunknak csenghet ismerősen. Dr. Keleméri Gábor, a híres előd emlékét őrző unoka manapság is el-elmegy mellettünk a kulcsi utcán – ő a vízitúra ötlet­adója is – és olvashatjuk a Jármai nevet a kulcsi faluháznál, vagy láthatjuk a híres állatorvos-professzor mellszobrát az óvoda előtti szoborparkban. A neves állatorvos 1920-ban vetette meg a lábát Kulcs-pusztán. Megalapította a KUPAC-ot, első számú vezetője volt, tudományos ismertsége és kedves modora szívesen látott vendégeivé tette a kulcsi evezős közösséget vízitúráik során a szomszédos településeken. A professzor személyisége hozzájárult, hogy az állatorvosi közösség kedvelt üdülőtelepülése legyen Kulcs, így készülhetett a ­KUPAC-tagság segítségével kényelmes gyalogút vagy csónakház is.

Lukács János fi gyelmet kér

Tehát a híres elődöt követve július 8-án délelőtt tíz órakor vízre szálltak két-, három- és ötszemélyes túrakenuikkal és egy motoros mentőhajó kíséretével a kulcsiak. Az ötszemélyes hajó a Lajos bá nevet viseli, amelynek szintén kedves története van. A kenu felújításával és névadásával a múlt év során elhunyt Bacsa Lajosra emlékeztek a KSE Vízitúra Szakosztályának tagjai, aki évtizedeken át volt a szakosztály motorja.

A hajóállomási gyülekezőnél a túra résztvevőit maga a polgármester várta villásreggelivel. De már minden vízitúrázó napokkal az indulás előtt elkezdi a készülődést, mert minden felszerelést telefontól a ruhákig vízhatlan csomagolásban kell magukkal vinni, készülve az időjárás viszontagságaira, vagy egy esetleges borulásra.

A túra állandó résztvevője Jobb Gyula polgármester is, akit ilyenkor négy-öt napra mellőzni kényszerül a kulcsi lakosság.

– A túra célja a Csepel-sziget megkerülése. Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtük a mára hagyományos túrát, csak négyen voltunk két hajóval. Ma már szinte sorsot kell húzni, ki jöhet el a rendelkezésre álló hajók függvényében. A túra során kétóránként megállunk pihenni, némi felfrissülés és energia-visszapótlás után jó idő esetén még kis dunai fürdőzés is belefér, csak ezek után indulunk tovább. Három megállónk van Dömsöd, Dunavarsány és Csepel. Itt szoktunk éjszakázni is, de nem sátorozunk. Bevallottan ahhoz mindenki kicsit kényelmes, ezért az egyesületi telephelyeken alszunk. Semmivel nem összehasonlítható nagyszerű élmény ez a túra minden évben a résztvevőknek – mondta el Jobb Gyula.

Az ötödik Jármai Károly Csepel-sziget-kerülő vízitúra résztvevői a kulcsi hajóállomáson Fotók: a szerző

– Gyakorlatilag már a hazaérkezés után azonnal kitűzzük a következő évi túra időpontját, hogy e köré tervezhessünk minden mást – egészítette ki Szabados Imre, aki szintén a Jármai-túra résztvevője.

Közvetlen a hajók indulása előtt rövid búcsú következett az itthon maradt családtagoktól, majd a szintén túrázó Fodor István református lelkipásztor áldása után és Lukács János szakosztályvezető biztonsági intéseit követően megszólalt az indulásra hívó kürt hangja, és az ötödik Jármai-túra résztvevői elhajóztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!