Utazó

2014.04.28. 06:16

A kínai fal új szakasza

Peking – A kínai nagy fal több mint 2400 éves, összesen 20 méteres szakaszát fedezték fel régészek az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj autonóm területen.

Egykori építtetőinek célja az volt, hogy távol tartsák a befagyott Sárga-folyón közeledő ellenséget. A Csin korszakban több ilyen falat is emeltek a folyó mentén.

A szóban forgó fal három fennmaradt, kőből épült szakaszából az egyik öt méter hosszú, 4-5 méter széles és hat méter magas. A két másik szelet körülbelül tíz, illetve öt méter hosszú. Korukat 2470 évesre teszik. A leletek azt bizonyítják, hogy a völgyben épített falat a hegyekből származó kövekből alkották.

A kínai nagy falat eredetileg az i.e. 475-206 közötti időszakban építették az északi nomád törzsek megállítására. Az évszázadok során megközelítően 9000 kilométer hosszúságúra nyúlt kanyargó, bástyákkal tűzdelt építmény lényegében a későbbi dinasztiák folytatódó hozzájárulásának az eredménye. A turisták által látogatott nagy fal a Ming-dinasztia idején épült. Liaoning tartományból indul és a Gobi sivatag homokjában vész el. Hossza 7 ezer 300 kilométer. Néhány éve fából készült, düledező, romos falszakaszt azonosítottak a régészek az észak-keleti Liaoningban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!