Utazó

2012.02.08. 10:51

Középkori hangulatban

Az izgalmas középkori harcok, a csodálatos lovak, a messziről magasodó büszke vár, a szép barokk belváros, a püspöki palota, a nem mindennapi értéket hordozó szellemi örökség jelentős vonzerő a hazai és a külföldi turisták körében egyaránt. Főleg, ha ezt Sümeg is érzékeli és igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy a látogatóknak egyre több élményt nyújtson.

Szijártó János

Megújult a vár, megszépült a püspöki palota és befejeződött a barokk belváros régóta áhított rekonstrukciója. A vár soha nem látott fejlesztésen esett át a közelmúltban, nem kevesebb, mint 822 millió forintot költöttek a történelmi emlékre. Még díszkivilágítás is készült, mintegy hatvanmillió forintból, így a vár éjszaka is megcsodálható. Ráadásul az üzemeltető Papp család különleges programokkal csábítja Sümegre a vendégeket. Lovagi játékok, középkori vacsorák, kiállítások teszik vonzóvá a helyszínt, s ehhez hozzájárul a közeli négycsillagos hotel is szolgáltatásaival, konferenciatermeivel.

A földfelszín alatti bajvívás ugyanúgy előfordul, mint a vár tövében vagy a falak közötti harc, sőt, immár egy történelmi emlékpark létrehozása is segíti az időutazást. Történelmi játszótér, középkori hadigéppark, török támadó ostromtábor, valamint látogatóközpont kialakítása szerepel a tervekben, amelyek talán nyárra el is készülnek.

Érdemes megnézni a vár oldalában lévő, szépen helyrehozott tarisznyavárat és a város másik ékkövét, a püspöki palotát is. Ez utóbbi szintén komoly arculatváltáson esett át a tavalyi esztendőben. Falai, nyílászárói pályázati segítséggel megújultak, bár a munkálatok kiterjedtek a belső udvar falszakaszai és a homlokzat restaurálására, felújítására is. Tervezik a belső tér teljes megújítását is.

Az itt látható kiállítások azonban mindenképpen figyelemre méltók. Igazi kuriózumként megtekinthető Padányi Bíró Márton püspök magánkápolnája eredeti berendezésével. A déli szárny földszintjén berendezett kiállítás első kettő, antik bútorokkal berendezett szobájában Darnay Kálmán sümegi múzeumalapító és dr. Szondy István és felesége hagyatékából származó festmények, herendi és Zsolnay-porcelánok találhatók.

A következő két teremben a Nyolcak elnevezésű művészcsoport tagjainak - Kernstok Károly, Berény Róbert, Márffy Ödön, Czigány Dezső, Orbán Dezső, Tihanyi Lajos, Pór Bertalan, Czóbel Béla - festményei és grafikái láthatóak. A sarokszobában Kajári Gyula grafikusművész munkái találhatók. A palotában ezenkívül Horváth Márton üvegművész alkotásait, Frederick Hagan kanadai festőművész tárlatát és egy vadászkiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A borkedvelők számára pedig mindenképpen ajánlott a püspöki palota pincéjének a látogatása, hiszen itt igazán finom helyi nedűkkel várnak mindenkit.

A palotánál már a nyári programok szervezése is gőzerővel zajlik. Az már most biztosnak tűnik, hogy az idei nyáron is színes programokkal, tartalmas előadásokkal várják majd az érdeklődőket a Pannon Várszínház közreműködésével már tavaly megnyitott "Palota színházban".

A turisztikai vonzerő növelésével függ össze a belváros rehabilitációja is. Sümeg barokk belvárosa mintegy ötszáz méteres szakaszon újult meg a posta környezetében. A fejlesztés az utca burkolatfelújítását, új utcabútorok, kerékpártartók, kandeláberek, szeméttárolók kihelyezését, zöldterületek kialakítását, fiatal fák ültetését érintette. Az utat stílusosan kockakővel, a járdákat, közterületeket betonnal fedték. Természetesen a barokk belvárosi utca teljes hosszában történő megújítása is napirenden van.

A vallási turizmus sem elhanyagolható, hiszen a plébániatemplom a város nemzetközi hírű nevezetessége, amelynek falai a barokk festészet egyik legnagyszerűbb alkotója, Franz Anton Maulbertsch munkáit őrzik. Ráadásul az ausztriai Mariacelltől az erdélyi Csíksomlyóig húzódó, mintegy 1400 kilométer hosszú zarándokút, a Mária-út Sümeget is érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!