Sportvilág

2013.08.07. 16:09

Vívó vb: Szilágyi Áron elődöntős

Budapest - A három magyar közül Szilágyi Áron jutott be az elődöntőbe a férfi kardozók versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon: Gémesi Csanád éppen tőle kapott ki, Szatmári András pedig az orosz Nyikolaj Kovaljovtól egyetlen találattal.

MTI

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron 4-4 után ellépett válogatottbeli csapattársától, és már nem volt kérdéses, melyikük jut tovább.

"Ez egyéni verseny, amelyben a saját formámat kellett hoznom, függetlenül attól, ki az ellenfél" - utalt arra a győztes, hogy magyar vívón át vezetett az útja a legjobb négy közé, aminek egyáltalán nem örült.

"Nagyon szerettem volna érmet nyerni, nem sikerült. Düh nincs bennem, csak egy kis szomorúság - nyilatkozott Gémesi Csanád. - Nehéz egy csapattárssal összecsapni, hiszen naponta több asszóban is vívunk egymással. Az első világbajnokságom a mostani, nem lehetek elégedetlen, különösen úgy, hogy még Világkupán sem voltam a felnőttek között a legjobb nyolc között."

Szilágyi Áron (b) és Gémesi Csanád a férfi kard egyéni verseny negyeddöntőjében a budapesti MOL vívó-világbajnokságon a Syma Csarnokban 2013. augusztus 7-én. Szilágyi Áron győzött és bejutott a 4 közé. MTI Fotó: Földi Imre

Ez az asszó nem izgatta fel a SYMA Csarnok három-négyezres közönségét, egyszerűen tudomásul vette, hogy a jobb vívó lépett tovább, Szatmári András és Kovaljov párharca viszont komoly izgalmakat tartogatott. A fiatal magyar kardozó a hajráig hátrányban volt, de amint az előző asszójában, úgy ezúttal sem adta fel. 12-12-nél utolérte a csapatban háromszoros világbajnok, a londoni olimpián bronzérmes riválisát, 13-13-at követően pedig az ő akciója volt eredményes, így már csak egy tus kellett volna neki a győzelemhez. Az utolsó két találatot azonban az orosz adta, így ő vívhat majd az elődöntőben Szilágyival, a program szerint 18.50-kor.

"Tegnap talán aláírtam volna ezt az eredményt, de most nagyon bosszant az egytusos vereség" - kesergett Szatmári, hozzátéve, hogy első felnőtt világbajnokságán szerepel, s eddig még Világkupa-versenyeken is csak a legjobb 16-ig jutott el.

Edzője, Szabó Bence szerint nagyszerű, változatos vívást mutatott be Szatmári, a negyeddöntőben a rutin döntött Kovaljov javára.

Szatmári András, miután vereséget szenvedett az orosz Nyikolaj Kovaljovtól a férfi kard egyéni verseny negyeddöntőjében a budapesti MOL vívó-világbajnokságon a Syma Csarnokban 2013. augusztus 7-én. Az orosz versenyző bejutott a 4 közé. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szilágyi a tavalyi nyári játékok elődöntőjében is Kovaljovval csapott össze, s akkor 15-7-re nyert.

A magyar olimpiai bajnok világbajnoki helyezésétől függetlenül remek napot zártak a magyar kardozók, előzőleg ugyanis az 1975-ös budapesti világbajnokságon fordult elő, hogy három magyar kardozó jutott a legjobb nyolcba.

Eredmények:
a 64 között:
Gémesi Csanád-Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6
Szatmári András-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11
Szilágyi Áron-Sergio Escudero (spanyol) 15-6
a 32 között:
Gémesi-Daryl Homer (amerikai) 15-13
Szilágyi-Ciprian Galatanu (román) 15-10
Szatmári-Alekszej Lihacseuszkij (fehérorosz) 15-13
a 16 között:
Gémesi-Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-10
Szilágyi-Aldo Montano (olasz) 15-9
Szatmári-Alin Bedea (román) 15-13
negyeddöntő:
Szilágyi-Gémesi 15-9
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Szatmári András 15-14
Venjamin Resetnyikov Orosz)-Max Hartung (német) 15-14
Tiberiu Dolniceanu (román)-Enrico Berre (olasz) 15-4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!