Sport

2013.04.11. 17:46

Chermonaz: ''Most kezdődik a rock and roll...''

Csütörtökön tartották a vasárnap kezdődő Divízió I-es jégkorong világbajnokság sajtótájékoztatóját. Mint kiderült: elszánt és optimista a hangulat. De persze a realitásra is figyelnek.

Silye Sándor

Németh Miklós, a  Magyar Jégkorong Szövetség elnöke azzal alapozta meg a tájékoztató hangulatát, hogy öröm számukra a felfokozott várakozás, az meg különösen, hogy minden nap telt házas lelátók előtt vonulhatnak jégre a csapatok. Az elnök sietve kijelentette: tisztában vannak vele, hogy mindezzel együtt is a realitás talaján kell maradniuk.

A felkészülés lehetőségét biztosították, ettől kezdve a csapaton a sor. A szurkolók, a közvélemény sikert vár, és hiszi a csapat sikeres lesz. De! A szövetség számára a sikert az jelenti, hogy a válogatott minden nap úgy jön le a jégről, hogy megtett mindent a győzelemért, és a nézők az eredménytől függetlenül megtapsolják a nemzeti együttest. Azt kérték a válogatottaktól, vívják ki a közönség szeretetét, és ha ezt megteszik, akkor minden rendben lesz! 

Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója hozzátette: azt kívánja, legyen élmény a világbajnokság a csarnokban és az országban is. Aki nem fér be a Papp László Arénába, azok számára a létesítmény előtt szurkolói falut hoznak létre, ahol kivetítőn nézhetik a mérkőzést, miközben mindenféle játékokon mérethetik meg magukat. Máté Pál, a Sport televízió főszerkesztője néhány mondattal visszaemlékezett a  2008-as csodára, amikor A-csoportos lett a válogatott. Kijelentette: a mostani vb-n a továbbjutás Sapporónál is nagyobb bravúr lenne...

 

Balról: Sofron István, Rich Chermonaz és Szélig Viktor már várják a vasárnapi, Nagy Britannia elleni kezdést (Fotó: Fási László)


Ezt követően a főszereplők kaptak szót, a szövetségi kapitány, Rich Chermonaz nyitotta a sort. Elsőként gratulált  az U18-as válogatott világbajnoki sikeréhez, a feljutáshoz, mert szerinte különösen fontos a fiatalok szerepe a sportág  előrelépésében. Ismertette:  a  februárban elkezdett folyamat jó irányba vitte a társaságot.  

A japánok elleni mérkőzésen örömmel látta, hogy mennyi energiával játszott a csapat valamennyi tagja. Mindenki fogékony volt a munkára, maradéktalanul teljesítették a kéréseit, elvárásait, ennek először a britek ellen láthatjuk meg az eredményét.  Még el kell döntenie ki lesz a tartalék kapus, és ki lesz az a védő, aki kimarad a keretből.

- A felkészülési mérkőzések barátságos csaták voltak,  most kezdődik a "rock and roll", amikor a  fiúk férfiakká lesznek... Meccsről meccsre, napról-napra haladunk előre, nem mi vagyunk a favoritok, de végig nagyon küzdünk, megállás nélkül  - mondta a szakvezető. 

Szélig Viktor csapatkapitány 1993 óta válogatott, s némi iróniát lehetett kiérezni a szavaiból, amikor azt mondta, ha nem ő lesz a kimaradó hátvéd, akkor ez lesz a 21. világbajnoksága...   Úgy látja, göröngyös utat jártak végig a C-csoportos bentmaradásért vívott harctól az A-csoportos vb-ig. Érzi: nagyot léptek előre, eljutottak a teljesítő képességük határáig. 

A fehérvári Sofron István zárta a sort, alátámasztva Németh Miklós szavait: a játékosok is örülnek a feléjük áradó figyelemnek, szeretetnek. Jónak tartja, hogy a Sofron, Bartalis, Ladányi sorban kapott helyet, bár Ladányival ismerik egymás gondolatait is   együtt van  a triójuk. - Kemény felkészülésen vagyunk túl, ilyen munkát még soha nem végeztünk. A lengyelek ellen még fáradt volt  a test, a fej, a japánok ellen már éreztük a formaidőzítés hatását. Nem félünk sem a kazahoktól, sem az olaszoktól, kezdődjön hát a világbajnokság! - vélte határozottan. 

Eljött az idő, vasárnap végre megkezdődik a vb... 




Mihály Árpádék  elszántak, győzni akarnak

A sajtótájékoztató kezdete előtt Mihály Árpádba, a válogatott és  a Sapa Fehérvár AV19 csatárába botlottunk. - Nehéz heteken vagyunk túl, de jó erőben, motiváltan  várjuk a világbajnokság rajtját.  Szükségünk is  volt a sok munkára, volt mit pótolni! A japánok elleni siker jólesett, bár  tudjuk:  ennél sokkal jobbak a Távol-keletiek. Sikeres főpróba után kezdhetjük az éles meccseket. A feljutásért harcolunk, úgy kezdünk minden csatát, hogy győzni akarunk! - mondta.

 

 

 


A régi ismerős britek

Régi ismerősünk, Nagy-Britannia ellen kezdi meg vasárnap 19.30 órakor szereplését a magyar jégkorong-válogatott a Papp László Sportarénában megrendezendő divízió I-es vb-n. 

2001 óta nincs a világbajnokságokon csoportbeosztás (A, B, C, D), akkor állt át a nemzetközi szövetség a divíziós rendszerre. A magyar válogatott az első divízói I-es vébén ott volt, hiszen az előző évben megnyerte az utolsó C csoportos vébét. Nagy-Britanniával 2002-ben a Dunaújváros-Székesfehérvár közös rendezésű világbajnokságon futottunk először össze, majd még hatszor egy csoportba kerültünk velük. Az emlékezetes 2002-es eseményen, amikor épphogy lemaradtunk a feljutásról, ellenük kezdtük meg egy 4-1-es győzelemmel a nagy menetelést. A következő hat meccsből négyet megnyertünk.  

A két vereség közül egy a 2005-ös debreceni vébén volt, amikor váratlanul 3-0-ra kikapott csapatunk, amivel el is szálltak a feljutási remények. A másik kudarc tavaly Ljubljanában érte válogatottunkat, amikor az utolsó fordulóban 5-4-re kikapott. De ez a vereség nem volt oly fájó, hiszen akkorra már eldőlt, hogy csapatunk mindenképpen harmadik lesz. Ami a lényeg: a britek ellen (az Elitligát négy angol, négy skót és egy-egy észak-ír és walesi klub alkotja) nem árt óvatosnak lenni. Az időnként a  nyolcvanas évek brutális kanadai hokiát idéző játékuk sosem feküdt a magyar válogatottnak, és ne feledjük a 2005-ös debreceni kudarcot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!