Szponzorált tartalom

2021.01.18. 10:35

Ismerkedjen meg az első illatosított tér történetével!

A kellemes illatoknak és a kevésbé kellemes, de olykor hasznos szagoknak kifejezetten nagy szerepük van az ember életében.

Egy illat csökkentheti a szorongást, ellazíthat, felidézhet kellemes élményeket és otthonosabbá teheti a teret is, mindamellett, hogy sokszor elsődleges szerepe a kellemetlen szagok elfedése. Illatok által rengeteg információt szerezhet az ember a környezetéből, amelyek sok esetben akár életet is menthetnek, így nem érdemes alulértékelni az illatok jelentőségét. Az illatoknak és az illatosított térnek is megvan a maga történelme, hiszen jelentőségét már korábban felismerték.

Az első illatosított tér története

Az első dokumentált illatosított tér nem más volt, mint egy temetkezési hely. Az iraki Kurdisztán területén elhelyezkedő Zagrosz-hegységben fennmaradt leletek alapján elmondható, hogy a neandervölgyi ősünk is értékelte a virágok illatát és használta azokat a szertartásokon. Számos sírt találtak a hegység sziklái közé ágyazva, amelyek között több is virágággyal volt kibélelve. Kutatók szerint kettős célja is lehetett, egyik a virágok illatának, másik pedig a virágok díszítő voltának a kihasználása.

A megtalált virágok lelete közül csak pár maradhatott fenn növényi formában, azonban a pollenek segítségével képesek voltak a régészek megállapítani azt, hogy milyen virágról van szó. Legtöbb esetben mályvarózsát használtak a kisebb halmokba gyűjtött fehér és lila színekben pompázott virágcsokrokban. Azonban a temetkezési rituálé alkalmával 7 további illatos növénnyel is kiegészítették a bokrétát.

A rituálénak köszönhetően a halottat egy ezernyi színben pompázó virágágyra fektették, amelyet belengett a tavaszi rétek mézédes illata, feledtetve a halál elkeserítő érzését. Mindez 60.000 évvel később is megható történet.

Az illatok jelentőségének alakulása

Amennyiben ugrunk egyet az időben és megérkezünk az európai bronzkorba, pontosabban i.e. 1800-ba, akkor látható, hogy az illatok szerepe nem csökkent, fontosságuk éppúgy megmaradt a temetkezések alkalmával. A kellemesen intenzív és erőteljes illatok ekkor is a szertartás fontos elemét képezték, a rituálékhoz fontos volt a megfelelő faanyag kiválasztása is. Legtöbb esetben a leletek azt bizonyítják, hogy az erőteljes illatú és sok gyantát adó fákat részesítették leginkább előnyben. A fás illatjegyek mai napig az egyik leggyakrabban használt esszenciák.

Napjainkban is folytatjuk a hagyományt, hiszen az ember életszakaszának különböző pontjait végigkísérik az illatok, ahogy életünk fontos pillanataiban jelen van egy-egy gyertya és a lángja által nyújtott bensőséges hangulat. Az illatok örömöt és kellemes érzéseket adhatnak, valamint vigaszt is nyújthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában