Hirdetés

2023.11.09. 00:00

Nem csak étel: articsóka az egészségünkért

Amikor a nevét halljuk, sokunk szeme előtt egy furcsa kinézetű, előételként vagy más, ínyenc fogások alapanyagaként használt növény jelenik meg. Azt már kevesebben tudják, hogy az articsóka nemcsak az exkluzívabb éttermek kínálatának része lehet, hanem hasznos és értékes hatónyagaival az egészségünkre is jó hatással van.

PR cikk

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Az articsóka az egyik legrégebbi kultúrnövény, Etiópiából Egyiptomon keresztül jutott el Dél-Európába, mára az olasz és francia étlapok elmaradhatatlan része, de hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Jellegzetes alakja már ókori egyiptomi kőtáblákon és áldozati oltárokon is felfedezhető, a görögök és rómaiak pedig emésztést segítő hatása miatt tartották értékesnek. Ritkasága miatt fogyasztása még később, a középkorban is a királyos és a leggazdagabbak kiváltsága volt.

A jobb emésztésért

A hagyományos európai gyógyászatban az articsóka leveleit  – nem a növény pikkelyes virágbimbóját, amelyeket ételként fogyasztunk – vizelethajtóként használták a vese és az epehólyag működésének serkentésére. A 20. század közepén olasz tudósok az articsókalevélből izoláltak egy, az epetermelést és -kiválasztást fokozó cinarin nevű vegyületet, amely hozzájárul az emésztéshez, ezáltal növeli a gyomor-bélrendszeri komfortérzetet. Az articsóka kivonatát étkezés előtt alkalmazva könnyebben lehet megemészteni a nehezebb, zsírosabb ételeket, ráadásul segíthet csökkenteni a koleszterinszintet is.

Az articsóka nagyszerű forrása az élelmi rostoknak, ezzel is támogatja a bélrendszer megfelelő működését, és segít az optimális testsúly megőrzésében. Emellett tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek jó hatással vannak a szívre és az immunrendszerre, valamint megvédik a sejteket a korai öregedéstől és a károsodásoktól.

Vitaminok és ásványi anyagok

Ez a különleges növény sok más mellett gazdag káliumban, foszforban és magnéziumban. A magnézium küzd a depresszió ellen, javítja a memóriát, segíti az alvást, továbbá támogatja az oxigénfelvételt és energiát termel. Az articsóka gazdag vasban és B₁-vitaminban, de emellett tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot, kalciumot, valamint A-, B-, és C-vitamin. A B₁-vitamin (tiamin), a B₂-vitamin (riboflavin), a B₃-vitamin (niacin), a B₅-vitamin (pantoténsav), és a B₆-vitamin az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, csökkenti a fáradtságot és a kifáradást. A B₆-vitamin részt vesz a hormonális aktivitás szabályozásában és az immunrendszer normál működéséhez.

Az articsóka inulint is tartalmaz, egy olyan poliszacharidot, amely csak lassan bomlik le és szívódik fel a bélben, ezért segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ezért a cukorbetegek számára különösen hasznos lehet a fogyasztása.

Az articsókalevél kiváló méregtelenítő is, jótékony hatással van a májra, mivel megvédheti azt a toxinok okozta károsodástól A mediterráneumban az alkohol által kiváltott másnaposság népszerű kezelésévé vált: egy-egy átmulatott éjszaka után előszeretettel rágcsálják a növény leveleit.

Hogyan alkalmazzuk?

Amellett, hogy az articsókából készült ételek elkészítéséhez számos kiváló recept lelhető fel, a felsorolt hatóanyagok – különösképpen a növény leveleiben megtalálhatók – leghatékonyabban a különböző készítmények formájában juttathatók a szervezetbe. A szárított articsókalevélből főzhetünk teát, de a legkényelmesebben tabletták vagy kapszulák formájában élvezhetjük kiváló gyógyhatásait. 

Mivel az articsókalevélről úgy tartják, hogy serkenti az epehólyag összehúzódását, az epekővel küzdő vagy más epehólyag-betegségben szenvedő személyek csak orvosi felügyelet mellett használhatják.

Articsóka tartalmú termékek, ezen a linken megrendelheti!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában