Hirdetés

2023.10.24. 08:46

Vámügyintézői álláslehetőségek Tatabányán és környékén

Tatabányán és környékén meglehetősen gyakran lehet találkozni különböző logisztikai álláslehetőségekkel, köztük akár vámügyintézői pozíciókra vonatkozó hirdetésekkel is. A vámügyintézők azok a szakemberek, akik kulcsszerepet játszanak az áruforgalom hatékony és szabályos lebonyolításában. A következőkben bemutatjuk, hogy mindez pontosan milyen feladatokat is foglal magában, és hogy mik a pozíció tatabányai lehetőségei!

PR cikk

Kép forrása: Freepik / TatabanyaAllas.hu

Vámügyintézői feladatok

A vámügyintézői feladatkör meglehetősen sokrétű. Egy vámügyintéző ugyanis számos fontos feladatot lát el az importált és exportál áruk vám- és behozatali folyamatainak kezelése során. Ezek egyike a vámügyi dokumentációk előkészítése, amelynek során összeállításra kerülnek a vámügyi dokumentumok, beleértve például a vámigazolásokat, vámelőleget stb. A vámügyintéző feladata továbbá az alkalmazandó vámok, adók és illetékek kiszámítása az importált és exportál áruk után, valamint az ehhez kapcsolódó fizetési dokumentumok kiállítása is.

Fontos felelősségei kötődnek a vámellenőrzések koordinálásához is, illetve munkáját a hatóságokkal együttműködve kell végeznie. Ez azt jelenti, hogy kommunikál a vámszervezetekkel és egyéb hatóságokkal a vám- és behozatali ügyekben, továbbá képviseli az adott vállalat érdekeit. Kapcsolatot tart emellett az ügyfelekkel és a beszállítókkal is, és segíti őket a szükséges információk és dokumentumok beszerzésében. Mindemellett pedig nyomon követi a vámkezelési folyamatokat, és riportokkal támogatja a vállalatvezetés és a hatóságok munkáját. 

Vámügyintézői álláslehetőségek Tatabányán

Amint arra a bevezetőben is utaltunk, a TatabanyaAllas.hu lapon előszoktak fordulni vámügyintézői állások is, már több alkalommal is lehetett találkozni vámkezeléssel kapcsolatos pozíciókkal.

Nemrégiben például egyszerre volt elérhető egy vámügyintézői, valamint egy vámügynökségi adminisztrátor pozíció. Utóbbi esetében a feladatok főként az adatok rögzítésére, nyilvántartások vezetésére, valamint a vámügynökség munkájának adminisztratív támogatására korlátozódtak. Elmondható tehát, hogy akár azok is megtalálhatják a számításaikat a portálon keresztül, akiket a vámügyintézésen belül kimondottan az adminisztrációs tevékenységek érdekelnek. 

A vámügyintézői pozícióhoz kapcsolódó elvárások

A vámügyintézői pozíciók betöltéséhez minden esetben szakirányú vámügyintézői végzettség szükséges. Jellemző elvárás továbbá a vám- és behozatali jogszabályokkal kapcsolatos naprakész ismeretek, illetve azok alkalmazásának képessége. Fontos emellett a magabiztos számítógépes ismeret, különös tekintettel az MS Office programcsomagra, amelynek használata a napi munkavégzés részét képezi. Mindezen kívül pedig gyakori követelmény még a tárgyalóképes angol nyelvtudás is. 

Nem beszélve bizonyos személyes kvalitásokról, különös tekintettel például a pontosságra és részletorientáltságra, amire nagy szükség van a vámügyi dokumentumok előkészítésekor, illetve az adatok kezelése során. Fontos továbbá a jó kommunikáció, hisz ahogy korábban említettük a vámügyintéző az ügyfelekkel, hatóságokkal és egyéb érintettekkel egyaránt kapcsolatot tart. Mindemellett pedig az analitikus gondolkodás sem maradhat ki a sorból, az áruforgalom ugyanis komplex lehet, de a vámügyintézőnek ennek ellenére képesnek kell lennie az adatok elemzésére és a problémák megoldására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában