Szponzorált tartalom

2022.06.23. 09:09

Ezért bízzuk inkább szakemberre a házépítést

Egyre többen képzelik el jövőjüket kertvárosban vagy vidéken, saját házban. Ha azt szeretnéd, hogy leendő házad mindenben megfeleljen az elvárásaidnak, akkor bele kell vágnod a házépítésébe. Ez azonban nem kis feladat: az anyagi kötelezettségek mellett hosszú időt vesz igénybe és számos buktatót rejthet. Cikkünkben eláruljuk, miért érdemes inkább szakemberre bízni az építkezést, mintsem önállóan belevágni!

Ezért bízzuk szakemberre a házépítést

Már az építési telek kiválasztásánál is érdemes szakember segítségét kérnünk, hiszen meg kell vizsgálni, hogy az általad elképzelt ház felépíthető-e a kiválasztott helyen. Itt jön szóba például a telek beépíthetősége, a különböző engedélyek és a közmű-csatlakozási lehetőségek. A telek kiválasztása után jöhet a tervezés, a tervdokumentáció, az építési engedélyek beszerzése. A számos adminisztratív feladat szintén szakértelmet kíván. Érdemes olyan tervezőirodához, kivitelező céghez fordulnunk, akik vállalják a különböző engedélyek beszerzését. 

Még szerencsésebb, ha minden építési feladatot egy cég végez és vállal érte garanciát – így elkerülhetjük, hogy később valamilyen probléma felmerülésekor az egyes kivitelezők egymásra mutogassanak. Ha sikeresen túl vagyunk az engedélyek megszerzésén és a tervezési folyamatokon, akkor jöhet maga a kivitelezés. Először a telket kell előkészíteni. Lebontani a felesleges építményeket, kivágni az útban lévő fákat, majd elszállítatni a keletkezett hulladékokat. Ezeket a feladatokat is érdemes tapasztalt szakemberre bízni. 

A következő lépés az alap mélyítése, illetve betonozása, majd a kőműves munkálatokra kerül a sor. Az építőanyagok beszerzését szintén érdemes a kivitelező cégre bíznunk! Hiszen a tervek alapján a szakemberek fogják tudni eldönteni, hogy milyen mennyiségű és minőségű tégla, beton, kötőanyag szükséges a kivitelezéshez. A teherbíró falak felhúzása után a következő lépés a  tetőszerkezet kiépítése. Mivel az egyes munkálatok szorosan egymásra épülnek, előnyös, ha egyetlen kivitelező gárda kezében összpontosulnak a feladatok. 

A válaszfalak és a nyílászárók beépítése után már áll a ház, ezután következhet az elektromos- és vízvezetékek kiépítése, illetve a különböző gépészeti munkálatok. A gipszkartonozás, a vakolás és a különböző kisebb munkavégzések – például a burkolás, a festés – után gyakorlatilag kulcsrakész házat kapunk. Nem szabad megfeledkeznünk a hőszigetelő rendszer fontosságáról sem! Rengeteg pénzt spórolhatunk a fűtésen vagy a klimatizáláson, ha megfelelő a hőszigetelés. A tökéletes szigetelés kiválasztásában is kérjük ki a tapasztalt szakemberek véleményét. Ha fontos a szigetelő rendszer nedvességáteresztő képessége vagy a fal szellőzése, akkor a kőzetgyapot használata ajánlatos. 

Olyan esetben, amikor nem lehet túl vastag a szigetelőanyag, akkor jó megoldást nyújt a vékonyabb grafitlapos szigetelés. Azonban az EPS-lapokból álló hőszigetelő rendszer a legelterjedtebb családi házak építésénél. 

Ne maradjunk ki a munkából!

Természetesen az, hogy szakemberekre bízzuk a kivitelezést, nem jelenti azt, hogy kivonhatjuk magunkat a házépítésből. Érdemes folyamatosan konzultálni az építésvezetővel, illetve ellenőrizni azt, hogy a tervek szerint haladnak-e az munkálatok. Előfordulhat, hogy az építkezés során derül ki, hogy módosítani kell az eredeti elképzeléseken műszaki probléma vagy építőanyaghiány miatt. Ilyenkor jó, ha minél hamarabb konzultálni tudunk a szakemberekkel a lehetséges megoldásokról. 

Természetesen azzal is gyorsíthatjuk az építkezést vagy csökkenthetjük a költségeket, ha egyes feladatokat át tudunk vállalni. Kisebb anyagbeszerzéseket, egyszerűbb adminisztratív feladatokat elvégezve tehermentesíthetjük a szakembereket, akik így a fontosabb feladatokra koncentrálhatnak.   

Mi az, amit magunk is elvégezhetünk? 

Vannak olyan munkálatok, amelyeket akár mi magunk is elvégezhetünk családtagjaink, barátaink segítségével. A falak festése tipikusan olyan munka, amit viszonylag egyszerűen elvégezhetünk komolyabb szaktudás nélkül is. A festőhengerek és a festékek beszerzése után azonnal hozzá is láthatunk a munkálatokhoz. Több százezer forintot is spórolhatunk, ha a festést vagy a tapétázást magunk végzed el. 

Komolyabb, ám nem megoldhatatlan probléma a burkolás is. Vannak kifejezetten könnyen lefektethető járólapok, amelyekkel egyszerűen megoldható ez a feladat is. Az utolsó simításokat pedig egy fúró és néhány tipli segítségével is elvégezhetjük – ilyen a polcok és dekorációk felfúrása, a lámpák és a világítótestek felszerelése.

A házépítés tehát komoly szakértelmet és gyakorlatot igénylő vállalkozás, amibe nem szabad belevágni szakmai segítség nélkül. Még ha bizonyos munkálatokat magunk is el tudunk végezni, a legtöbb esetben szükség lesz szakemberek bevonására. Ha ügyesen tervezünk és sikerül megfelelő építőbrigádot választani, akkor költséghatékonyan és nagyobb komplikációk nélkül épülhet meg álmaink otthona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában