Szponzorált tartalom

2022.03.30. 12:00

Hogyan őrizzük meg szemünk egészségét?

Szemünk világa az egyik legfontosabb, hogy azt épségben megőrizhessük. Főleg manapság, amikor egyébként is ezerféle olyan látásrontó körülménynek vagyunk kitéve. A szemromlás ma már népbetegség, ennek egyik fő okozója a számítógép előtti ülés, a szmog és az erős UV-sugárzás. Mindegyik ellen tehetünk megfelelően, ha betartunk pár alapszabályt.

Forrás: freepik

Előzzük meg a számítógép miatti szemromlást!

Az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt a szemek romlása bekövetkezhet, az az, hogy túl sokat ülünk pihenés nélkül a monitor előtt. Ez folyamatosan megterheli a szemeket, ráadásul ki is szárítja a retinát ez a gyakori terhelés. A probléma idővel sajnos látásromláshoz vezethet. Viszont könnyedén megelőzhetjük a helyzetet, ha például óránként tartunk pár perces pihenőket, de akkor ne a monitort nézzük. Ez lehet csukott szemmel való pihenés is, vagy egyszerűen csak annyi, hogy a szem fókuszának változtatásával tornáztatjuk a szemünket. A másik hathatós segítség a nedvességpótló szemcsepp bevetése, továbbá a speciális monitor szemüveg használata. Ez utóbbi hatékonyan védi retinánkat a látásromlástól.

 

Használjunk napszemüveget, vagy sötétedő lencséket!

Ha szemüvegesek vagyunk, akkor nagyon ajánlott a fényre sötétedő lencséjű szemüvegek használata. Manapság már annyira erős lehet az UV-sugárzás, hogy mindenképp érdemes ilyen szemüveget csináltatni. Aki viszont nem szemüveges, az jobb, ha rendszeresen hord a vakító napsütésben napszemüveget.

 

Szedjünk vitaminokat!

A szem egészségéért sokféle vitamin felelős, köztük az A-vitamin is. Ha minőségi multivitamint szedünk, nagyban segíthetjük a szemünk épségének megtartását. Manapság már nincs annyi vitamin az élelmiszerekben, hogy azt kizárólag abból pótoljuk, ezért érdemes valóban beszerezni egy minőségi multivitamint hozzá.

 

Tartsunk szemtornát!

A szem legnagyobb ellensége az, ha nincs tornáztatva. Ez azt jelenti, hogy nem váltogatjuk a fókuszt és nem mozgatjuk a szemünket. Amióta rendszeressé vált szinte mindenki életében a napi több órányi mobiltelefonozás és számítógépezés, azóta az emberek többségének szeme nem kap elég ingert ahhoz, hogy egészségesen működjön. Hiszen a nap nagy részében a digitális eszközök miatt egyfelé nézünk, és többnyire egyféle fókuszt használ a szemünk hozzá. Ezt meg kell próbálni elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában