szponzorált tartalom

2021.02.24. 12:26

Mekkora hőszivattyú kell egy átlagos családi házba?

Forrás: freepik

A költséghatékonyságából kifolyólag sokakat érdekel ez a technológia, ugyanakkor csak keveseknek egyértelmű, hogy mekkora hőszivattyú kell, például egy átlagos családi házba. Azt gondolhatnánk, hogy megéri egy túlméretezett rendszert beszerelni, hiszen ez lassan majd úgyis visszahozza az árát, viszont ez minden tekintetben pazarlásnak számít.

Az sem jó, hogyha alátervezzük a teljesítményt, hiszen így minden bizonnyal szükségünk lesz egy kiegészítő megoldásra a fűtés esetében. Ezáltal ott leszünk, ahol a part szakad. Van egy elméletileg gazdaságos rendszerünk, ami nem üzemel a szükséges teljesítménnyel, ezért plusz kiadásokat kell eszközölnünk, más fűtési megoldások formájában.

Sok múlik a számokon

Azért ódzkodik sok szakember attól, hogy általánosan meghatározza, hogy mekkora hőszivattyú kell egy lakásban, mert ennek a kiszámítása másként történik, mint a kazános rendszerek esetében. Figyelembe kell vennünk, hogy mekkora a ház hőigénye, ami a kinti hőmérséklet csökkenésével egyre nő. A hőszivattyús rendszer kiválasztását ne igazítsuk a túl alacsony kinti hőmérséklethez, mert ez a későbbiekben jelentős többletkiadást jelent.

Figyelembe véve az elmúlt évek teleit, csak ritkán zuhant a hőmérséklet -10 fok alá. Ez azt jelenti, hogy például egy 140 m2-es családi ház fűtéséhez elegendő egy 16 kW teljesítményű hőszivattyús rendszer. Ha a hőmérséklet -10 fok alá esik, akkor már szükség lehet kiegészítő, elektromos fűtésre. De ennek a költsége jelentősen kevesebb, mintha folyamatosan egy túlméretezett hőszivattyús rendszert alkalmaznánk.

Komfortos otthon hőszivattyúval

Mindenképp érdemes elvégezni a szükséges számításokat és alaposan megismerkedni ezzel a technológiával, hiszen rengeteget spórolhatunk a segítségével, miközben a környezetünket is kíméljük az alacsony energiafelhasználásnak köszönhetően.

Egy megfelelően beállított hőszivattyús rendszer nagymértékben növeli az otthonunk komfortérzetét. Érdemes alaposan körül járni a témát, mielőtt kiválasztjuk az ideális típust. Amennyiben sikerül jól döntenünk, azt a későbbiekben semmiképp sem fogjuk megbánni. Bátran kérjük olyan szakember véleményét, aki jártas a hőszivattyúk világában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában