szponzorált tartalom

2020.10.13. 10:58

Duguláselhárítás bontás nélkül? Lehetséges!

Kicsit nehezebben folyik le. Néha visszajön a hab. Kicsit kotyog az összefolyó. Ezek a problémák számos háztartásban ismertek, sokan azonban nem mernek szakemberhez fordulni ilyenkor. Mindenki azt reméli, a probléma magától, esetleg egy kis ecettől és szódabikarbónától megoldódik. Sajnos van, amikor nem. Ilyenkor mindenképpen bontani kell? Szó sincs róla!

Miért forduljunk szakemberhez már az első jeleknél?

Egy fix áras duguláselhárítással foglalkozó cég szakemberei azt mesélik: azért kellett a fix árak mellett dönteniük, mert sokan az utolsó percig húzták, halasztották a szerelő kihívását. Sokszor szembesültek azzal, hogy a kár már akkora, hogy nem is lehet néhány perc alatt elhárítani. Nincs mese, bontani kell.

A dugulás a rendszerben mindig valamilyen hibát jelez. Ez a hiba viszont – kezdetben – a legritkább esetben olyan súlyos, hogy bontani kelljen. Általában csak az adott lefolyó használatát kell átgondolni. Érdemes például hajfogót tenni a lefolyónyílásra, kevesebb papírt használni, vagy időről időre tiszta meleg vízzel átöblíteni a vezetékeket.

Ha viszont az ember túl sokat vár, megérkezhet a baj. Ha a dugulást okozó törmelék, hajcsomó vagy lerakódás rossz helyre sodródik a rendszerben, azt már nehéz eltávolítani. Sokan nem rendelkeznek olyan technikával, amellyel ez hatékonyan megoldható lenne. Ilyenkor nincs más lehetőség, bontani kell.

Pénz, idő, energia

A duguláselhárító cég munkatársai azt javasolják, azonnal hívjuk őket, ha baj van. A kiszállás pár ezer forintból megúszható, cserébe viszont milliós kárt is megelőzhet a gyorsan érkező segítség.

Extrém példa erre azé az iskoláé, ahol egy egész tornacipő ragadt az egyik vécé lefolyójában. Egy ilyen idegen test megfelelő “kiképzés” után könnyen lejjebb vándorol, de mivel a csövek keskenyek és kanyargósak, a rendszer legmélyén valószínűleg komoly dugulást okoz. A megfelelő eszközzel viszont még egészen hamar eltávolítható.

Hasonló a helyzet a konyhai dugulásoknál is. Az összegyűlt zsír- vagy szappanmaradványok alaposan beszükíthetik a csöveket, ennek hatására azok sérülhetnek, törhetnek. Rendszeres tisztítással ez azonban megakadályozható.

Milyen technikák léteznek, ha tényleg nagy a baj?

Néha a helyzet egészen kétségbeejtőnek tűnhet, de ilyenkor is van segítség. Ha a csövek állapota megengedi, remek lehetőség a nagynyomású tisztítás. Ehhez speciális szerszámra és szakemberek közreműködésére van szükség, viszont egészen nehéz helyzetben is eredményes lehet a technika.

Sokszor az endoszkópos, kamerás vizsgálat is jó ötlet. Egy-egy kisebb dugulás után így ellenőrizhető, hogy sikerült-e a végére járni a problémának. Ha megfelelő, megbízható céget választunk, gyorsan úton lesz a segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában