szponzorált tartalom

2019.03.05. 14:40

A repülőtér nem labirintus

Hatalmas parkolók és terminálok, kacskaringós folyosók, színes boltok egész sora – nem csoda, ha elsőre megszeppenünk. Aggodalomra azonban semmi ok, a légi kikötők könnyedén megismerhetők.

 

Tapasztalt utazók szinte csukott szemmel közlekednek a világ repterein, automatikusan a legjobb, a terminál épületéhez legközelebbi parkolóba fordulnak be, megnyugtató rutinnal jutnak át a csomagleadáson, a biztonsági ellenőrzésen, pillanatok alatt a megfelelő kapunál teremnek. Mindegy, hogy éppen Miami, Stockholm vagy Bangkok repterein vannak éppen, nem jönnek zavarba.

Szerencsére jó hírünk van: szó sincs fekete mágiáról és sokórás felkészülésekről, a repterek egyszerűen egy jól kitalált, univerzális logika mentén épülnek fel, így csak egyszer kell átlátnunk a rendszert, utána mi is kényelmesen boldogulunk. Mutatunk pár kezdő tippet.

Reptéri parkolás

A repülőtérre való érkezésünkkor elsőként a terminálokat körülvevő hatalmas parkolókkal találkozunk. A sok száz, akár több ezer járművet befogadni képes zónák minden utazó számára biztonságos parkolást biztosítanak. A légi kikötők honlapján – így a bud.hu oldalán is – elérhető egy-egy térkép, ami alapján akár még otthon kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus opciót, így megérkezésünkkor egyből a kívánt helyen tehetjük le autónkat.

Ez a rendszer itthonra is igaz, a ferihegyi parkoló zónák szintén számtalan igényt kiszolgálnak. A terminál épületéhez legközelebb eső parkolók (Prémium és Business parkolók) a ki- és beszállás idejére, illetve a magasabb szolgáltatási színvonalat kedvelők számára jelentenek kézenfekvő megoldást, míg a távolabb eső, busztranszferrel vagy néhány perces sétával megközelíthető Holiday és Holiday Lite parkolók kedvezményes csomagokkal és olcsóbb napidíjakkal a hosszabb nyaralások esetén aktuálisak.

Döntsünk bárhogy, indulás előtt nézzünk rá a parkolók térképére, és érkezzünk nyugodtan, célirányosan a megfelelő zónába.

Terminálon belül

Átlépve a reptér épületének küszöbét először is a csomagleadás következik. Csak meg kell keresnünk járatunk számát a kijelzőkön, majd a kijelölt check-in pultnál meg is szabadulhatunk nehéz bőröndjeinktől. Ezt követően táblák és egyéb jelzések egész hada segít a biztonsági ellenőrzés helyszínének megtalálásában. Várakozás közben készüljünk fel ruházatunk, csomagjaink bemutatására, hogy amikor a futószalaghoz lépünk, pár mozdulattal a tálcákba rendezhessük dolgainkat. Érdemes a személyzet tanácsait megszívlelni – hatalmas rutinjuk van, és ők is a minél gyorsabb haladásban érdekeltek.

A fémdetektor után már csak a gép indulását kell figyelnünk. Kapuzárásig nyugodtan felfedezhetjük az áfa mentes boltokat, vagy élvezettel elfogyaszthatunk egy finom, jól megérdemelt kávét a számos étterem egyikében – pont úgy, ahogyan a nagymenők csinálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában