hirdetés

2018.10.24. 14:16

Kiváló borkultúrája jelképei

Szekszárd Tolna megyében található, mint megyei jogú város. Magyarországon a harmadik legkisebb területtel rendelkező megyeszékhely Tatabánya, valamint Eger városa után.

Sok mindenről híres, főként a borvidékeiről, pincészetéről, de ezzel ellentétben a legkisebb lakosságú város is egyben. Szekszárd címere sincs túlbonyolítva, sokat mesél a városról és annak nevezetességeiről. Egy pajzscímernek is mondható, de nem a szokványos, mivel nem lekerekített, hanem szögletes alakú, szélei vastagabb aranyszegéllyel vannak körülvéve. Valójában nem is lehet részekre osztani, mivel egybe folyódik, de tekintsünk rá most úgy, hogy kettő részre osztjuk horizontálisan. Alsó részén egy vörös téglából kirakott fal látható, a téglák szegélyei szintén aranyozott színben pompáznak. Ez a vörös tégla valójában vörös terméskő, melyet négysorosan helyeztek el, így szimbolizálja az egykori erős és méltán híres városfalat. Ennek közepéből magasodik ki egy szintén vörös terméskőből épült torony, két oldalfallal hat-hat soros téglával kirakva, középen egy tartógerenda szintén vörösen mutatkozik, valamint a torony fedele is vörös, egy kupolát formázva zárja le a nyitott tornyot.

Ez jelképezi a török hódítás utáni kereszténység visszaállítását a bencés rendi templomban. Ez a nyitott toronynak is nevezett építmény két részre tagolódik, felső részében egy aranyozott szőlőfürt lóg a kupola közepéből szimbolizálva a jó termőföldeket melyek a területhez tartoznak. Alsó részében egy arany harang lóg melynek tartója, mellyel a középső elválasztó gerendához kapcsolódik, egy keresztet formáz. Valamint a nyitott torony tetején a kupolán egy kisebb szintén arany három osztatú koronát láthatunk. Ennyit a toronyról, de a címer még mindig rejt pár újdonságot. Ez a felső rész ahol a nyitott torony is látható, kék háttérrel rendelkezik. A torony bal oldalán egy vékony arany rúd magasodik a torony magasságába, rajta pedig szintén arany szőlő tekeredik fel, két hatalmas szőlőfürttel, egyik balra, másik jobbra néz, ugyan így kettő szőlő levéllel, valamint a tetejében kacsokkal.

Ez még mindig a terület, és a város borászatára, szőlőültetvényeire, és kiváló boraira utal. A nyitott toronytól jobbra pedig, három arany búzakalász látható, a hatalmas földterületek, és azok kiváló termékenységére, a város termelésére utal. Végezetül a címer tetején -nem a címerben hanem szó szerint a tetejére helyezve- egy arany korona látható, három osztatú mind a három ága egy szőlőlevelet formáz, közepükön egy szürke drágakővel, valamint az ágak között kisebb kicsúcsosodó részek figyelhetőek meg. A korona tömörebb alsó középtáji részén szint az előző szürke drága kő látható melyből öt darab van elhelyezve. Ezt a napjainkban is használatos címert nem más, mint a híres grafikus Schubert Péter alkotta meg, mely már a város zászlójában is fellelhető.

Szekszárd sok megpróbáltatáson esett át, de a borászata mindig is fenntartotta a várost, és a terület fejlődését, fenntartását. Ez tette lehetővé a mai formáját és, hogy a munkalehetőségek száma is annyi, mint a szőlőültetvényein a szőlőfürtök összessége, vagyis egyszóval sok. Aki munkát keres, vagy fiatal munkavállaló esetleg már évek óta dolgozó ember, és a városban szeretne munkát keresni, azoknak ajánlatos szétnézni a friss hirdetések között, melyek megtalálhatóak a város internetes állásajánlatai között, így nyitott minden korosztály számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában