Otthon

2017.09.05. 09:00

Filléres és ötletes játékok kartonpapírból

DUNAÚJVÁROS Ha borús, esős, szeles a reggel, amikor "beszorulunk" a szobába, szülő legyen a talpán, aki le tudja kötni örökmozgó csemetéje figyelmét. Nézzük csak meg, miből lehet csodákat alkotni.

Benedeczki-Varga Krisztina

Az újrahasznosításnak köztudottan számos előnye van. Nemcsak óvjuk vele a környezetet, hanem kreativitással ötletes és szórakoztató játékokat is készíthetünk. Az iskola és óvodakezdés szerves része a nagybevásárlás, amikor a cipők és ruhák mellett íróasztallal és polcokkal is gazdagítjuk a gyerekszobát.

Az elkészült művek dekorálása a vizuális élmény mellett a kézügyességet és a különböző kreatív eszközök használatát is fejleszti Fotók: A szerző felvételei

A vásárlás során nemcsak a hasznos holmikkal, hanem cipősdobozokkal és kartondobozokkal is gazdagodhatunk. Ahelyett, hogy mindezek a kukában landolnának, ragadjunk ecsetet, festéket, és kezdődhet a közös móka a gyerekkel.

Saját tapasztalatból tudom, hogy a polcon roskadozó játékok tengere helyett mennyivel nagyobb örömüket lelik a gyerekek a kartondobozból épített házikóban, versenyautóban vagy várban. A közösen elkészített játékok valóban egyedileg lesznek, ráadásul már maga a tervezés és barkácsolás folyamata is játék számunkra. Ezeknél a játékoknál a hangsúly nem elsősorban azon van, hogy mennyire mutatós az elkészült remekmű, hanem az élmény, a közösen eltöltött minőségi idő, amikor csak rá figyelünk és munka közben nagyokat nevetünk. Két kicsi anyukájaként jól tudom, hogy legyen bármilyen drága egy játék, csak rövid ideig képes lekötni a figyelmüket. Gondoljunk csak bele, mennyivel több helyet is spórolhatunk például ezekkel a darabokkal. A kartonból készített gyorsházunk vagy éppen mosógépünk néhány napig elfoglalja a gyerekszoba egy szegletét, ám 3-4 nap után nemcsak az érdeklődés csökken a játék iránt, hanem papír jellege miatt csak rövid ideig tud ellenállni a gyerekek lendületes szórakozásának. Ezt követően pedig ahelyett, hogy egy újabb trükkön kellene gondolkodnunk, vajon hová tegyük a kisházat, kézen fogjuk porontyunkat, és együtt elvisszük a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe. Így kézzelfoghatóvá tehetjük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, hazafelé pedig közösen ötletezhetünk azon, legközelebb milyen utazásra induljunk meseországba.

A csináld magad! játékok nagy előnye, hogy nem kell hosszú ideig eltárolni, hanem az érdeklődés csökkenésével folyamatosan megújíthatjuk a játékkészletet

Nálunk a legkedveltebb közös alkotások közé tartozik a kisház, fényképezőgép, WC papír gurigából késztett távcső. Aki szereti a kihívásokat, az bátran vágjon bele a kisvonat elkészítésébe, ami elképesztően ötletes meglepetés, de némiképp időigényesebb. Az interneten keresgélve is meríthetünk terveket, amelyek közül személyes kedvenceim a gáztűzhely, gitár varrógép, pajta, űrhajó, autó vagy a piaci stand. Ha pedig rákapunk a DIY kartonból készített játékok gyártására, és elfogytak a dobozok a környező boltokból, beszerezhetünk terveinknek megfelelő méretű kartont. A kartonban rejlő lehetőségek száma határtalan csak kézügyességünkön, gyerekünk kívánságán múlik, mit hozunk ki a beszerzett alapanyagokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!