Otthon

2013.02.11. 18:27

Mi kerüljön a falra?

Festés legyen vagy tapétázás? – teszik fel a kérdést mindazok, akik a lakásukat újítják fel. Nos, manapság divatos mindkettő – azaz nem is kell választanunk a kétféle faldekorálási módszer között.

Gábor Gina

– Manapság a legtöbben együtt alkalmazzák a tapétát és a festést. Általában a szoba egy-egy jellegzetes pontját, egyik falát szokás kiemelni egy különleges mintájú tapétával, a többi területre festés kerül – mondja Keresztes Tibor. Azért a színek, a minták összehangolásához érzék is kell – teszi hozzá – , mert a kevesebb néha több.

Márpedig manapság az is előfordul, hogy a szoba minden fala más-más színű, és még tapétával is kiemelnek egy-egy falat – ám a tarkaság olykor még zavaró is lehet...

Keresztes Tibor szerint igen gazdag a kínálat, a gyártók egész tapéta-kollekciókkal rukkolnak elő (Fotó: Nagy Norbert)



Keresztes Tibor azt mondja, érdemes volna a lakásfelújítás előtt megkomponálni a fal színét, a tapéta mintáját. De általában egy-egy szép tapétába szeretnek bele az emberek, és aztán ahhoz keresnek falfestéket. Ma már minden árnyalatban találunk jó festékeket, ám megesik, a végeredmény mégis csalódást kelt. Előfordult, hogy a mintás tapétán megjelenő egyik színt szerették volna alkalmazni a többi falfelületen.

Ám kiderült: az az árnyalat, ami a tapétán egy finom csíkként igen mutatós, tíz négyzetméteres falfelületen már zavaró hatást kelt. Ami az alapszabályokat illeti: a tapéta felhasználását elsősorban a minta határozza meg. Ha egy markáns mintájú darabot választunk, az a tér meghatározó eleme lehet, ezért érdemes nagyon visszafogottan bánni vele: kombinálni dísztelen tapétával vagy falfestékkel. A gyártók ezért egész tapéta-kollekciókat hoznak forgalomba: prospektusokban mutatják be, hogy ezek miként illeszthetők egymáshoz...

 

A meghatározó mintájú tapétákat visszafogottan kell alkalmazni (Fotó: Nagy Norbert) 

 

Sőt, igen divatos manapság úgynevezett tapéta-paneleket választani, a szoba egy-egy részletének kiemelésére: ezek csak egy csíkot jelentenek, nem is kell többet vásárolni belőlük, hiszen csak dekorációs célokat szolgálnak – meséli Keresztes Tibor. Ami a trendeket illeti: a nagyvirágos minták helyett most inkább az apróbb virágos tapétákat keresik.

Igen divatosak még a bőrhatású tapéták, és még mindig népszerű a fekete és ezüst, metálosan csillogó tapéta. Bármit választunk is, Keresztes Tibor azt tanácsolja: a tapéta vásárlásánál tudakozódjuk arról, hogy a gyártó milyen típusú ragasztót javasol a termékhez. Mert óriási a kinálat a különböző anyagú tapéták között: a feltevésük sem ördöngősség. De a ragasztón is múlik, hogy elégedettek leszünk- e az eredménnyel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!