Otthon

2009.08.04. 02:27

A bútorfestéssel ismerkedtek

Székesfehérvár - Harmadszor rendeztek bútorfestő hetet a Mesterségek Házában, ahol az idén a kalotaszegi népművészet mintakincsével ismerkedtek a résztvevők.

Fejér Megyei Hírlap

A résztvevők egy része már nem először kóstolgatta a bútorfestés tudományát , ám az is szép eredményt ért el, aki életében először találkozott a mesterség alapfogásaival.

- Évente más-más erdélyi vidék mintakincsével ismerkedtünk, az idén a kalotaszegi motívumokat Kovács Pali Ferenctől lestük el - mondta Radetzky Jenőné, Csilla népi iparművész, szakmai vezető, akit arról faggattam: milyen úton induljon el, aki bútorfestéssel szeretne foglalkozni?

- Ezt a saját szakállunkra nem lehet elkezdeni: szükség van efféle egy hetes alapozásra . Tudni kell a munka lépéseit, hiszen ki kell javítani a fát, le kell csiszolni, alapozni... No és nem elég egy-egy tájegység motívumait megismerni, tudni kell ezt jól alkalmazni, hogy az a bútoron arányos legyen... A lakberendezésnél is meg kell fontolnunk, hová helyezzük el a festett bútorokat, hiszen ezek a darabok nem társíthatók akármilyen stílusú bútorokkal. Ahogy egy modern vonalú konyhabútort sem szabad mintákkal elárasztani, hiszen a formának is egységben kell lennie a motívumokkal....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!