Újabb mérföldkő

2023.12.06. 07:31

Megérkeztek a legmodernebb Leopard harckocsik Magyarországra

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja a következő napokban. Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7-es szerdán érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz.

MW

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Fotó: Kertész László

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a 21. századba, így ez újabb mérföldkő a Honvédelmi és haderőfejlesztési programban. A tárcavezető kiemelte: 

a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. 

Az MH az új Leopard 2A7-esből 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A Leopard 2A7-esek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók.

A miniszter hozzátette: 

A szovjet eszközökről a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, amelynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson.

„Ez az együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogat a német cég” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A Leopardok hivatalos átadója december 14-én, Tatán lesz.
   
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában