Országgyűlés

2023.09.25. 12:58

Orbán Viktor: nem hagyjuk, hogy visszalökjenek minket a Gyurcsány-korszakba (videó)

Sorosék, a brüsszeli bürokraták és az amerikai demokraták az ősszel egyszerre lépnek majd fel hazánk ellen – vetítette előre mai beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök a parlamentben az őszi ülésszak kezdetén beszámolt a kormány nyári munkájáról, jelezte, hogy előrelépés történt a napelemek ügyében, és ha kell újra beavatkozik az üzemanyagárakba is. Orbán Viktor jelezte, hogy nem akarunk visszatérni a Gyurcsány-korszakba. Szerinte Magyarország politikája elég stabil, gazdasága pedig elég erős, hogy letörje az inflációt, megvédje a nyugdíjakat, a fizetéseket, és a következő évben ismét jelentős gazdasági növekedést érjen el.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Jelentem az Országgyűlésnek, hogy sikeresen megrendeztük az ország legnagyobb sporteseményét, a budapesti atlétikai világbajnokságot – fogalmazott Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának a nyitó ülésén a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A miniszterelnök köszönetet mondott a verseny szervezőinek, valamint az önkénteseknek, és a számokat ismertetve kijelentette, a világbajnokság a rendezés költségeinek a dupláját hozta vissza Magyarország számára bevételként.

Fókuszban az energiabiztonság

– Mint tudják, a nemzeti kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy fenntartjuk Magyarország energiabiztonságát és felépítjük a függetlenségünket garantáló rendszert – húzta alá a kormányfő. Kiemelte, hogy Brüsszel úgy döntött, leválasztják Európát az orosz energiahordozókról, ami szerinte ellentétes Európa érdekeivel, azonban csökkenteni kell a brüsszeli döntés negatív hatásait, és alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Jelezte, hogy délről érkezik a magyar gázellátás fele, és mostantól közvetlenül is gázt vásárolunk Törökországtól. – Láthatják, hogy a keleti és a türk világ súlya és szerepe nőni fog. A magyar kormány ennek régóta tudatában van – rögzítette.

A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy az egész világ versenyt fut a katari földgázért, az Európai Unió vezetői egymásnak adják a kilincset Dohában, és a katari emír budapesti látogatása sokat javított az esélyeinken ebben a versenyben.

A miniszterelnök országgyűlési beszédét itt tudja meghallgatni:

A magyar kormány ezeknek a folyamatoknak régóta tudatában van, az orosz–ukrán konfliktus rendezése érdekében tető alá hozott minszki egyezmény törékenysége a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt számukra. 

– Láttuk, ha Ukrajna nem adja fel a NATO-hoz való csatlakozás szándékát, csak idő kérdése és egy újabb konfliktussal kell számolnunk, amely az Oroszországból érkező energiaszállításokat is veszélybe sodorja majd, ezért közép ázsiai kapcsolatainkat baráti szintre emeltük, így az orosz–ukrán háború és az Északi Áramlat elleni terrortámadás nem állított bennünket megoldhatatlan feladat elé az ország energiaellátás tekintetében

– fogalmazott Orbán Viktor.

– Jelentem, a kormány elvégezte a házi feladatát és feltöltötte az ország gáztárát, az éves gázfogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll – rögzítette a kormányfő.

Becsaptak minket az ukrán gabonával

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy most fejeződött be Budapesten a NATO innovációs hete. 

Jelezte, hogy idén már négyezren kötöttek szerződést a honvédséggel.

– Magyarország és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabonadömping miatt. Hazánk szállítási folyosót nyitott, hogy az ukrán gabona eljuthasson Afrikába, azonban becsaptak minket – ismertette Orbán Viktor.

Mint mondta, sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen érvénybe, azonban az EU ezt feloldotta, ami tönkre teszi a magyar gazdákat. 

– Arra szólítjuk fel Brüsszelt, hogy álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot se – nyomatékosította.

A kormányfő elmondta, hogy az ukránok évek óta sanyargatják a kárpátaljai magyar iskolákat. – Magyarország nem támogatja Ukrajna NATO-tagságát, amíg a korábbi törvényeket vissza nem állítják – tette hozzá.

A kormánynak át kellett vennie a jegybank feladatát

A miniszterelnök ezután az inflációról is beszélt, értelmezése szerint a jegybank nem tud megküzdeni az infláció elleni harccal, így azt a kormány átvette tőle, ezzel a felelősség is a kormányt terheli. – Online árfigyelőt és kötelező árcsökkentést vezettünk be – ismertette. Leszögezte, 

az év végére biztos, hogy tíz százalék alatt lesz az infláció. 

– Mint tudják, a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években, amelyet nekünk, a költségvetésnek kellene kifizetnünk. Erre a költségvetés képes is, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonunk el a gazdasági és társadalmi élet fontos területeiről – festette le a kialakult helyzetet Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
„Az év végére biztos, hogy tíz százalék alatt lesz az infláció” – ígérte a kormányfő
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A miniszterelnök azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne ezt tegyék, hanem a jegybankot egy törvénymódosítással mentsék ki szorult helyzetéből, amelyet a következő időszakban a kormánypártok benyújtanak, de részleteket erről egyelőre nem árult el.

A kormány döntéseket hozott annak érdekében is, hogy érdekeltté tegyük a megtakarítással rendelkező magyarokat, hogy megtakarításaikat fektessék a állampapírba, ez hasznos a költségvetés számára és hasznos a megtakarított pénzzel rendelkezőknek is, mert a hitelekért fizető kamatokat nem a külföldi hitelezőknek, hanem a magyaroknak adjuk oda.

A magyar államadósság kétharmada magyarok kezében van. A teljes államadósság 24 százalékát a magyar háztartások tartják a kezükben.

Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, de sajnos folytatódik az orosz-ukrán háború, több tízezer ember esik áldozatul, kimeríthetetlen türelemmel sürgetjük a megállítását. A diplomatáknak vissza kell venniük az irányítást a katonák kezéből, ha nem így lesz, hiába várják haza a fiakat, az édesapákat és a férjeket.

Akik a háború elől ide menekültek, biztonságot kaptak, a magyar kormány az ősszel sem fogja teljesíteni az ukrán kormány kérését, és senkit sem fogunk visszakényszeríteni a háborúba. A brüsszeli bürokraták és a magyarok közötti a vita folytatódni, mélyülni és szélesedni fog.

Migránsgettókról nem volt szó a csatlakozáskor

Orbán Viktor kiemelte, hogy amikor csatlakoztunk az EU-hoz, a tőke szabad áramlásáról volt szó, de a szerződésben egyetlen szó sincs migránsok befogadásáról. – Egyetlen ilyet sem fogadhatunk el. Nem migránstábor meg migránsgettó kell, hanem határőrizet – szögezte le. Mint mondta, európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben megértik, hogy csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét elbírálták.

Jelezte, hogy további követeléseket is megfogalmaztak Brüsszelből. – Olyan időszakban vagyunk, amikor a Brüsszellel szembeni konfliktust csak a magyarok támogatásával tudjuk megnyerni. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben. Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsék el, mekkora legyen az energia ára Magyarországon, de azt sem fogadjuk el, hogy az extraprofitadót kivezessék – rögzítette a kormányfő. Mint mondta, a kamatstop kivezetése csak akkor lehetséges, ha az infláció és vele a kamatok jelentősen csökkennek, azonban ennek még nem jött el az ideje.

ORBÁN Viktor
„Brüsszelnek oda kellene adnia a magyaroknak járó forrásokat ahelyett, hogy további pénzt követelnek tőlünk” – fejtette ki a kormányfő
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

– Megszorításokról szó sem lehet. A rezsivédelmet meg kell tartani, a nyugdíjakat emelni kell, az év végéig egyensúlyba kell hozni a béreket az árakkal, hogy 2024-ben a gazdaság és a bérek is újra növekedésnek induljanak – húzta alá Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet, hogy

Brüsszelnek inkább oda kellene adnia a magyaroknak járó forrásokat ahelyett, hogy további pénzt követelnek tőlünk a kölcsönök kamataira.

– Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek majd fel. A Soros-birodalom, a brüsszeli bürokraták, az amerikai demokraták csupa olyasmit akarnak tőlünk, amit mi nem tudunk és nem is akarunk megadni nekik – jelezte Orbán Viktor. 

Azt akarják, mi is szálljunk be a háborúba, szállítsunk fegyvert és adjunk még több pénzt Ukrajnának, de legalábbis járuljunk hozzá, hogy a mi pénzünket odaadhassák nekik.

Brüsszel azt akarja, engedjük be a migránsokat, és építsünk nekik migránsgettókat, továbbá engedjük be a szexuális propagandát az iskolákba és mondjunk le az önálló külpolitikáról, adjuk fel az egyhangú döntés jogát a külpolitikai kérdésekben.

– Azzal fenyegetnek, ha ezt nem tesszük, visszatartják a brüsszeli pénzeket, és a Soros-birodalom pénztárán keresztül fizetni fogják a magyar baloldalt, vagyis a magyar kormány belföldi ellenfeleit – ismertette a kormányfő.

Mit válaszolhatunk erre? 

Ezt a költői kérdést is feltette beszédében Orbán Viktor. Szerinte Magyarország nem tartozik a Jawohl-országok klubjába, akik ha telefont kapnak Brüsszelből, csak annyit mondanak: „Jawohl!”  

Ahogy a kormányfő fogalmazott: Magyarország nem engedi, hogy bárki korlátozza függetlenségét és szuverenitását. – Nemcsak a józan és a történelmi tapasztalatok miatt, hanem azért, mert az alaptörvény nem engedi ezt, sőt, határozottan tiltja – tette hozzá.. 

A kormányfő jelezte, hogy a kormány álláspontja változatlan, fenntartják a korábbi ajánlatukat, miszerint mi nem követeljük, hogy tegyék magukévá a mi nézeteinket, cserébe azt kérjük, ők se kérjék ugyanezt tőlünk.

De válaszolhatjuk azt is a kérdésre, hogy nem fogadhatjuk el a gazdasági törekvéseiket, mert nem mehetünk vissza oda, ahova Magyarország ellenfelei terelni akarnak minket: a Gyurcsány-korszakba. 

Amikor nem itt, Budapesten, hanem Brüsszelben és Washingtonban döntöttek hazánk sorsáról, amikor az IMF itt ült a nyakunkon és megszorításokat írt elő. Amikor a bankok, az energiavállalatok és a távközlés mind külföldi tulajdonban voltak, amikor a hitelezés svájci frankban zajlott, amelybe családok milliói és kis híján az egész ország belegebedt.

– Amikor elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, az ápolóktól, orvosoktól, tisztviselőktől elvettek egy havi fizetést,  eltörölték a családtámogatásokat, és amikor a magyar családok fizették a legmagasabb rezsit Európában. Nem kérünk ebből, elég volt egyszer is – foglalta össze röviden Orbán Viktor.

Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága pedig elég erős, hogy letörjük az inflációt, megvédjük a nyugdíjakat, a fizetéseket, a munkahelyeket, és hogy a következő évben ismét jelentős gazdasági növekedést érjünk el.

– Kívánok eredményes ülésszakot, színvonalas, jó szándékú és a haza érdekeit szolgáló vitákat és helytállást kinek-kinek a saját őrhelyén – zárta beszédét a kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában