"Ahol a haza, ott a szabadság"

2023.09.09. 08:02

A kötcsei piknik legfontosabb kérdését a jövő évi európai uniós választások jelentik

Ma rendezik meg a 2023-as kötcsei pikniket a Dobozy-kúrián, a miniszerelnök szombaton zárt körben mond beszédet a rendezvényen. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán azt írta, a mostani találkozó legfontosabb kérdését a jövő évi európai uniós választások jelentik, amelyek igen jelentősek Magyarország jövője szempontjából. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, az eseményen Orbán Viktor meghatározza a kormányzati feladatokat és irányvonalat az elkövetkező időkre.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2023. szeptember 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Ma 22. alkalommal kerül sor a hagyományos kötcsei piknikre. A mostani találkozó legfontosabb kérdését a jövő évi európai uniós választások jelentik, amelyek igen jelentősek Magyarország jövője szempontjából – fogalmazott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

Mint jelezte, Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit, és azok az elhibázott brüsszeli döntések, amelyek az elmúlt időszakban megszülettek, nagyon komoly károkat okoznak és Európa versenyképessége is egyre romlik.

Minderre az jelenti a megoldást, ha az európai parlamenti választásokon mindenhol a jobboldali pártok erősödnek meg. Úgy gondoljuk, erre van is esély. Magyarországon is a jobboldali erőknek, a Fidesz–KDNP képviselőinek kellene bizalmat kapniuk jövőre, mert így az Európai Unióban és Brüsszelben is változásokat tudnánk elérni

– szögezte le a kormánypárti politikus a Magyar Nemzet cikke szerint.

Orbán Viktor délután érkezett meg a polgári piknik helyszínére, ahol beszédet is mond.

– Az elmúlt években tapasztalható szélsőbaloldali-liberális nyomásgyakorlás és a keleti szomszédunk területén vívott proxyháború okozta politikai és gazdasági kihívások közepette kiemelten fontos a polgári-nemzeti közösség összetartása és együtt gondolkodása. A kormányfő ezzel kapcsolatos gondolatait – példátlan nemzetközi figyelem mellett – megismerhette a közvélemény a Tucker Carlson-interjúból, amely ugyanakkor számos olyan gondolatébresztő felvetést tartalmazott, amelyek bővebb kifejtésre adnak lehetőséget – fogalmazott a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán

A Századvég jogi szakértője 

a kötcsei piknikkel kapcsolatban közölte, hogy azon hagyományosan szellemi muníciót, politikai iránymutatást kap a polgári oldal a miniszterelnöktől és a jobboldal meghatározó szereplőitől.

Azzal kapcsolatban, hogy miért fontos a kormányfő kötcsei előadása, a szakértő megjegyezte: a miniszterelnök a Tranziton egy romantikus hasonlattal meghatározta a jelenlegi közpolitika hazai alap­jait és realitásait. 

Orbán Viktor kötcsei beszédei, amelyek Tusványoshoz hasonlóan az összejövetel csúcspontjának minősülnek, rendszerint programalkotó diskurzusnak számítanak, amelyekben a kormányfő hagyományosan érinteni szokta a magyarság és a nemzet sorskérdéseit, értekezik helyünkről és szerepünkről a világban, emellett a kormányfő rendszeresen bel- és külpolitikai helyzetértékelést ad, valamint kijelöli a kormányzati feladatokat és irányvonalat az elkövetkező időkre. 

– Kötcsén tradicionálisan számos kiemelt politikai és gazdasági probléma is napirendre kerül, elsősorban a kormányzati politika alakításának – akár belső, akár külső hatások következtében – megváltozott keretfeltételei miatt. Az összejövetel idei mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság” – vagyis a szuverenitás, a nemzeti érdekek minden más (külső) elvárás és érdek elé helyezése lesz a középpontban, és valószínűsíthető, hogy a narratívát is e köré fogja felépíteni a miniszterelnök – fogalmazott a Századvég jogi szakértője.

A polgári pikniket 2004 óta a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián. 

A találkozókon elhangzott kormányfői beszédek rendre széles körű hazai és nemzetközi visszhangot váltanak ki. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában