Jemeni polgárháború

2021.05.31. 20:04

A szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő megnyitását követeli az ENSZ

A szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő szaúdi blokádjának feloldását követelte Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn a jemeni fővárosban, ahol a síita húszi lázadók vezetésével egyeztetett.

– El kell hárítani az akadályokat, hogy az üzemanyag és az áruk eljuthassanak a jemeniekhez – hangsúlyozta a kétnapos tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában Griffiths.

– Szükség van tűzszünetre, az utak újranyitására, hogy a jemeniek közlekedhessenek, és az élet az országban visszatérhessen a rendes kerékvágásba – húzta alá a diplomata hozzátéve, hogy a kérdést ismételten megvitatja a nemzetközileg elismert jemeni vezetéssel, valamint a polgárháborúba beavatkozott szaúdi kormánnyal is.

Griffiths vasárnap érkezett a lázadók ellenőrizte Szanaába, ahol a többi között Abdulmalik al-Húszival, a felkelők vezetőjével egyeztetett a húszik szócsövének számító al-Maszíra televízió beszámolója szerint.

Húszi kollektív büntetésnek nevezte a blokádot,

és kérte, hogy az ENSZ gyakoroljon nyomást Szaúdi-Arábiára az ügyben.

– A jemeni nép joga, hogy üzemanyaghoz, gyógyszerekhez és élelemhez jusson, és ezt a humanitárius kérdést nem lehet tűzszünethez kötni – jelentette ki Húszi.

Griffiths kettejük megbeszélésén szóvá tette, hogy a jemeni kormányerők és a húszi lázadók között az ország északi részén lévő Marib tartományában fellángolt harcok azon túl, hogy akadályozzák a békés rendezést, milliók életét sodorják veszélybe.

A világszervezet már jó ideje újabb humanitárius katasztrófára figyelmeztet a februárban indult húszi offenzíva nyomán.

Jemeni polgárháború

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában