Kibékíthetetlen ellentét

2019.01.25. 05:46

Erőszakos tüntetés volt Athénban a macedóniai névvita miatt

A tüntetők egy kisebb csoportja rátámadt a parlament épületét védő rendőrökre.

Erőszakba torkolló tüntetés volt csütörtök éjjel Athénban, mialatt a parlament az éjszakába nyúlva vitatkozott egy megállapodásról, amely Macedónia volt jugoszláv köztársaság nevének a megváltoztatását hagyná jóvá görög részről.

A több ezres tüntető tömeg a törvényhozáshoz vonult, és árulásról beszélt.

A görögök többsége nem akarja ezt a megállapodást, de a politikusok elárultak bennünket

– mondta az egyikük. A parlamenti vitát a tervekkel ellentétben nem sikerült lezárni a sok felszólalás miatt, ezért pénteken folytatják. Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek állítólag sikerült megnyernie a képviselők egy igen szűk többségét a megállapodás elfogadásához.

A tüntetők egy kisebb csoportja rátámadt a parlament épületét védő rendőrökre: kövekkel, fáklyákkal és gyújtópalackokkal dobálták meg őket. A rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, és szétoszlatták a tömeget. Ebben segítségükre volt a heves esőzés is.

A hivatalos jelentés szerint 10 embert letartóztattak, további 133-at őrizetbe vettek erőszakos cselekmény, vagy annak előkészülete gyanúja miatt. Sérültekről nincs szó. A tiltakozók péntekre újabb tüntetést ígértek.

Mint arról portálunk is beszámolt, a macedón parlament megszavazta az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást. Jelenleg a görög parlament próbálja törvénybe iktatni a Macedóniával a névváltoztatásról szóló megállapodást, ez azonban heves társadalmi ellenállásba ütközik.

A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő.

Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé teszi, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában