Lóerő

2014.01.09. 13:57

Telefonálás vezetés közben

Tóth Csaba szerviz-vezető tanácsai az autózás közbeni telefonáláshoz.

Szijártó János

A hatályos szabályzók szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat, így a kihangosító berendezések szerepe napjainkra megnőtt, felértékelődött. Tóth Csaba szervizvezető, autóvillamossági szakember szerint ugyan számos más (nem tiltott) dolog is elvonhatja a vezető figyelmét, például a gépkocsiban történő dohányzás vagy étkezés, de természetesen a mobiltelefon használata is. Így a berendezés alkalmazása mindenkinek ajánlott, aki sokat vezet és közben telefonon intézi ügyeit. – Tulajdonképpen egy rizikófaktor kiiktatása lehet a kihangosító használata. A hívás fogadása általában nem okoz problémát, ezt önmagában nem is érzem különösebben veszélyesnek. Azonban egy hívás indítása már több figyelmet kíván, ami a vezetőre és a közlekedés más résztvevőire is veszélyes lehet.

Természetesen készülék és készülék között nagy különbségek lehetnek, főleg a híváskezdeményezés technikai megoldásánál, illetve vannak olyan gépkocsik, amelyekbe ma már gyárilag beépítik a kihangosító berendezést. Ahol utólagos szerelés történik, ott is a meglévő audio-rendszerhez csatlakozik a berendezés, és hívás fogadása vagy indítása esetén automatikusan rádió üzemmódról átkapcsol telefon üzemmódra. Az ára sem megfizethetetlen, egy átlagos készülék szereléssel együtt húszezer forint körüli összeget jelent a tulajdonosnak. Ez pedig elhanyagolható áldozat a biztonság érdekében, de ha csak a szabálytalanság büntetési tételét nézem, akkor sem haszontalan a telefonkihangosító.

Címkék#telefonál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!