Lóerő

2013.03.28. 11:47

Elkapkodott gumicserék?

Sokan könnyelműen lecserélték téli gumiabroncsaikat az első tavaszias napokon március elején. Az időjárás azonban megviccelte az autósokat, havazás nehezítette a közlekedést még a napokban is.

Miskei Anita

A téli gumiabroncsok használata hazánkban nem kötelező, de ajánlott, szerencsére egyre többen adnak a biztonságos autózásra, s használják a téli abroncsokat. Fugli Pál, az egyik fehérvári autószerviz vezetője elmondta, az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy sokakat megviccelt az időjárás. 

- Hosszú évek óta tevékenykedem már a szakmában, minden autósnak elmondom, nem érdemes korán lecserélni a téli gumikat. Ahogyan arra is figyelmeztetjük őket az őszi hónapokban, hogy ne várják meg az első havazást. Legfőbb célunk, hogy mindenkit a biztonságos közlekedésre buzdítsunk. Sokan azonban kétségbe esnek, ha kora tavasszal már néhány napig 10 fok körüli a hőmérséklet. Fontos tudni, hogy ez még nem árt a téli abroncsoknak. Március közepén például egy autós lecseréltette a téli abroncsait, mert Olaszországba indult. Később derült csak ki, március 14-én ő sem jutott messze Fehérvár határától nyári papucsain.

Fugli Pál adott tanácsokat a gumicseréhez, - használathoz (Fotó: Lovász Lilla)

A szakember kiemelte, 7 Celsius fok alatt javasolják a téli gumik használatát, de azok nem kezdenek drasztikusan kopni akkor, ha a levegő hőmérséklete tavasszal valamivel feljebb kúszik. - Ha néhány napig 10-15 fok körüli a hőmérséklet, az még nem káros. Hiszen az aszfalt nem melegszik fel azonnal 20-30 fokosra, amit már megsínylenének a gumik. Ha már nyikorognak a gumik, jelzik, melegük van, ideje a nyáriakat felszereltetni - mondta Fugli Pál.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a gumiabroncsok, vagy kerekek cseréje előtt ellenőriztessük azokat. A téli hónapokban az utakon kátyúk keletkeznek, több sérülés érheti a gépkocsikat. Az abroncsok, felnik mellett a féltengely és a gumiharang állapotát is érdemes megvizsgáltatni a szervizekben.

- Ha például a gumiharang megrepedezik, azt cserélni kell. Ezt azonban egy laikus nem veszi észre - tette hozzá Fugli Pál. Aki megjegyezte, ha csak nem szokatlanul meleg már a március is, az abroncsok cseréjével érdemes április közepéig várni. Hiszen addig a hajnali, késői fagyok, vagy éppen a havazás sem kizárt. Az aszfalt pedig nem melegszik fel olyan gyorsan, így nem koptatjuk el azonnal téli gumijainkat.

A szakember szerint fontos, hogy se a téli, se a nyári abroncs ne legyen hat évesnél öregebb. A téliek mintamélysége pedig ne legyen négy milliméternél kevesebb. Hozzáfűzte, arról se feledkezzünk meg, hogy legalább tengelyenként egyforma gumikat szereltessünk fel, de a legszerencsésebb, ha mind a négy abroncs azonos mintázatú, állapotú, korú. - Évente egyszer szükséges a gumik centríroztatása is, ilyenkor arról is meggyőződhetünk, hogy egy kátyúban, útpadkán nem kapott-e ütést a felni. Ha például ráz, remeg, esetleg húz valamilyen irányba a kormány, érdemes gyanakodni, s ellenőriztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!