Kultúra

2015.05.17. 16:22

Látogatóban Wass Albertnél

Dunaújváros - Az MMK Klubszínházi esték sorozatának legutóbbi vendége Rékasi Károly színművész volt Szerelmem Erdély című önálló estjével, mely Gróf Czegei Wass Albert író, költő életét hivatott bemutatni.

Balla Tibor

Van mire büszkének lennünk nekünk, magyaroknak. Ezt szeretném átadni. Hogy miért éppen Wass Alberttel? Mert életének több mint a felét emigrációban volt kénytelen eltölteni, és ez alatt a hosszú idő alatt rengeteg energiát fektetett abba, hogy elismertesse a magyarságot, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy kik vagyunk és összetartozunk - mondta azt est létrehozásakor Rékasi Károly egy ajánlóban.

Rékasi Károly zajos sikert aratott az Adjátok vissza a hegyeimet! mélyen átélt előadásáva
Fotó: Zsedrovits Enikő

Több szempontból kilóg az eddig látott önálló estek közül a Szerelmem, Erdély. Nem egyszerű pódiumest, kissé már a színház és a mozi keveréke. Az erdélyi holmikkal berendezett színpadon egy férfi kutat Wass Albert hagyatékai között, miközben a költő gondolataitt hallgatva a háttérben a kivetítőn folyamatosan képek peregnek azokról az emberekről, azokról a helyekről, akik és amelyek fontosak voltak életében. Versek, regényrészletek, levelek Wass Albert lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket, s az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokkal való viszonyát középpontba helyezve. Megjelennek a nők, Siemers Éva, öt gyermekük édesanyja, Elizabeh McClain, a második feleség, Éltető Marianne, a nálánál tíz évvel idősebb harmadik asszony, életének legnagyobb szerelme, akit Cikének szólít és Szeleczky Zita, a neves színésznő.

Rékasi alapos, lelkiismeretes színpadi munkával viszi végig az estet, vastapsot kiváltó, átélt előadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!