Kultúra

2015.01.11. 17:55

Szemezgetés a tavalyi év legfontosabb kulturális eseményeiből

Dunaújváros - Számos kulturális program várta az érdeklődőket az elmúlt év nyarán. Fesztiválok, táborok, koncertek.

Szabó Szabolcs

Július: A Farkas Bogi vezette Szüret produkció szervezésében a Kortárs Művészeti Intézetben mutatkozott be a helyi slam poetry közösség. A tömeges debütálás ellenére többségében minőségi és tartalmas szövegeket hallgathatott a KMI Uitz termét megtöltő közönség. A szemlét végül Suplicz Márton nyerte.

Kalocsai csárdással és moldvai táncokkal ismerkedtek a diákok a Vasas Táncegyüttes hagyományos nyári táborában.

A 38. alkalommal megrendezett Békés-tarhosi Zenei Napokon lépett fel a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara.

Július 4-én Pakson, az ESZI Csarnokban kezdődött meg a 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, amelyre Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból is érkezett fellépők.

Tizenkilenc estén át várta az érdeklődőket a Petőfi Művészeti Liget, ismét ezrek zarándokoltak el Paksra, a Gastroblues Fesztiválra

Különleges koncerttel várta a rajongókat július 5-én a Béke Étteremben a Delta Rock Band és a svéd The Roulettes.

Országos foltvarró találkozót rendeztek július elején az adonyi Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban.

Az esőverte időjárás miatt a Bartók színház adott otthont a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertjének.

Ismét nagy sikert aratott Harcsa Veronika fellépése a Ligetben

- Az már eldőlt, hogy Pákozdra kerül Miska huszár, a pontos helyszínt illetően azonban még folyamatban vannak a tárgyalások. A település önkormányzata minden segítséget megad számunkra. Egy olyan helyet szeretnénk találni, ahol méltó helyre került a katona - nyilatkozta a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában Rohonczi ROHO István képzőművész, a rekordhuszár alkotója.

Hat ország huszonhárom tehetséges alkotója dolgozott két héten a Skicc Művészeti Egyesület nemzetközi alkotótáborában, a Dunaújvárosi Főiskola csónakházában.

Dél-Koreából érkező tehetséges alkotók is dolgoztak a Skicc Művészeti Egyesület nyári táborában

Seress Rezső, Jávor Pál, Rejtő Jenő és az egykoron legendás budapesti bohém éjszaka világát idézte fel hangulatos koncertjével július 23-án a Petőfi Művészeti Ligetben a Kováts Kriszta Kvintett.

Szintén a Petőfi Művészeti Liget koncertsorozatának keretében lépett fel július 27-én a Fekete Jenő vezette Muddy Shoes.

Augusztus: Fennállásnak huszadik évfordulóját ünnepelte augusztus elején a Nagyvenyimi Táncegyüttes, amely a település hagyományos falunapján is fellépett.

Tizenkilenc ligeti este után augusztus 3-án zárult a Bartók színház nyári kulturális programsorozata.

A Dunaújvárosi Hit Gyülekezete szervezésében augusztus 5-én a Dózsa Mozicentrum előtti téren debütált az Új Város Napok címmel meghirdetett gospelfesztivál. A nyitónapon a Zoé Beat és az U-Tone zenélt a téren.

Eldőlt, hogy a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának Fő utcai épületébe, a Rendházba, a díszterembe kerülnek a felbecsülhetetlen értékű római kori Seuso kincsek.

Pats-ok címmel volt látható augusztusban Pats József és Pats Dániel közös kiállítása a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara galériájában.

Színvonalas rendezvénnyel ünnepelte Rácalmás a várossá nyilvánítás ötödik évfordulóját.

A fúvószenekarok és mazsorettek találkozójával hangolódhattak rá a dunaújvárosiak a hagyományos augusztális rendezvényeire a Szalki-szigeten.

Augusztus 26-án immáron tizenegyedik alkalommal jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézet Éjszakai Átszálló címmel futó kortárs művészeti fesztiválja.

Szeptember: a Rivers of Europe mobil kulturális tér hajójának legénysége szeptember 4-én kötött ki a helyi hajóállomáson. Herr Milán dunaújvárosi születésű szabadúszó grafikus nyerte el munkájával a 14. ARC plakátpályázat második díját.

Megjelent Pásztor Bertalan és felesége P. Szathmári Erzsébet Kaleidoszkóp című kötete.

Gazdag kulturális programkínálattal jelentkezett a Munkásművelődési Központban a Castrum Művészeti Napok.

Apostoli Szoborparkot avattak szeptember 19-én Apostagon, a szoborcsoport Rohonczi ROHO István alkotása.

A hármak kiállítása

Három jelentős helyi képzőművész munkáiból nyílt izgalmas kiállítás augusztus 1-jén, pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. Nemes Ferenc Haladék , Móder Rezső Erőtér Etűdök, valamint Kiss Ervin Gábor Lábadozó kékek címmel jelentkező tárlatát Sztankovics László, a kulturális bizottság elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe a KMI-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!