Kultúra

2014.11.02. 14:05

Delta, alapítókkal megerősítve

Dunaújváros - Lassan tradíció a néhány esztendeje újjáalakult Delta Rock Band életében, hogy időről időre előkerítenek a nagyvilágból egy-egy régi tagot, és közreműködésükkel idézik a múlt hangulatát. Legutóbb két alapító is velük volt.

Balla Tibor

A nyáron a svédországi The Roulettes gitáros-énekese, Jezsek Lajos erősítette az örökifjú bandát, a közelmúltban pedig két egykori alapítótagot, Swarcz Simon Gábort (gitár-ének) és Csupák Görbe Bálintot (dob) is sikerült egy koncert erejéig hazacsábítaniuk. Míg utóbbi eléréséhez csak Budapestig kellett nyújtózkodni, előbbit Saarbrückenben lelték fel.

Talán a vasárnap késő esti időpontnak köszönhetően ez a fellépés meglehetősen családiasra sikeredett, szinte csak baráti társaságuk előtt játszottak az örökifjú rockerek. De nem csak a fellépők között akadtak régi Deltások, kíváncsi volt a bulira Boda Ákos egykori gitáros és Torontáli Tibor valamikori dobos is.


A legújabb gitáros, Faragó Péter(balra) és a legrégebbi Delta frontember együtt játszott az esten (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az első bő egyórás etap a szokásos nosztalgikus Delta kínálat jegyében zajlott azzal a különbséggel, hogy a zenekarvezető Váczi Lászlónak ezúttal invitálnia kellett a táncparkettre a közönséget. Dire Stratis, Smokie, Creedance, Cliff Richards, Deep purple, Bob Dylan sorozat után, a második részben állt negyvenöt év után színpadra a Galéria Jazz Klubban a két régi tag, egykori befejező nótájukkal indítva. Tény, mi tény, Simon Gábor és Görbe Bálint játékától sokkal feszesebben szóltak a Shadows slágerek, vagy a 3:20-as blues. Különösen emlékezetes szólókat hallhattunk a Gibson nyakát markoló saarbrückeni gitárostól Eric Clapton, vagy John Mayall stílusában. A ZZ Top nótánál már markánsan látszott, hogy nem kell drog és hosszú haj a rock and roll érzéshez, konszolidált külső is rejthet kőkemény lüktetést csakúgy, mint finom pulzálást. A sodró lendületű együttmuzsikálás után még visszatért egy menetre a Delta is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!