Kultúra

2012.05.19. 19:52

Ezrek a nyomtatott sajtó ünnepén

Budapest - Ezrek vettek részt szombaton a budapesti Vörösmarty téren megrendezett Sajtófesztiválon. A rendezvényt idén hatodik alkalommal szervezte meg a Magyar Lapkiadók Egyesülete. A magyar nyomtatott sajtó ünnepén negyvenkét kiállító volt jelen, köztük kiadónk, a Pannon Lapok Társasága. A Sajtófesztiválon adták át a Te vagy az én emberem pályázat első díjait. A három nyertes diák közül kettő a PLT olvasója. A szombathelyi Ajkai Dorottyának, az alcsútdobozi Ötvös Lilinek és a budapesti Németh Flórának Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője adta át kiadónk díjait.

PLT

- Hiába temeti az internet és a televízió a sajtót, továbbra is mintegy négyezer termékkel vannak jelen a nyomtatott lapok a médiapiacon - mondta Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke. Bár a sajtóra Magyarországon van igény, az egyesület szívesen látna olyan támogatási modelleket, amelyek Nyugat-Európában hozzájárulnak a lapolvasás népszerűsítéséhez. Hasonlót, mint a francia modellt, ahol a 18. évét betöltő fiataloknak az állam egy éven át ingyenesen biztosít egy általuk választott országos napilapot, vagy az osztrákot, ott a terjesztési díjhoz járul hozzá az állam - hangsúlyozta.

A rendezvényen kiadónkat Kázmér Judit ügyvezető, az MLE korábbi, alapító elnöke és Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője képviselte. A fesztiválon nagy sikere volt a közönségtalálkozónak és a Főszerkesztők Órájának, ahol az olvasók személyesen is megismerhették a lapkészítőket. A nap házigazdája Rákóczi Feri népszerű rádiós újságíró volt, s nagy érdeklődés övezte az X-Faktor tehetségkutató műsorban 2010-ben feltűnt Wolf Kati műsorát is. A hatalmas tömeget vonzó rendezvényen több koncert várta a nagyérdemű közönséget, köztük Gergő és Antos a Marslakókból és zenekaruk, majd Puskás Peti és a We Are Rockstars koncert.

A Sajtófesztivál egyik legjelentősebb eseménye a Magyar Lapkiadók Egyesülete Te vagy az én emberem... című pályázatának eredményhirdetése volt. A pályázatra azoknak a 6-12 éves diákoknak a jelentkezését várták, akik kedvet éreznek kielégíteni kíváncsiságukat egy felnőtt iránt úgy, hogy újságban megjelentethető interjút is készítenek vele. Az MLE létrehozta a személyes kapcsolatot a kiválasztott személlyel, a kisdiák pedig faggathatta az interjúalanyt kénye-kedve szerint, majd megörökítette a beszélgetést írásban, amit nyomtatásban megjelentetünk a lapokban is.

A három nyertes diák közül kettő a PLT olvasója. Egyikük, a szombathelyi hetedik osztályos tanuló, Ajkai Dorottya Kopcsik Lajos mestercukrásszal készített interjút. Az alcsútdobozi Ötvös Lili Lázár Vilmos hétszeres fogathajtó világbajnokot faggatta ki. Nekik és a budapesti Németh Flórának több rendező szervezet képviselőjével együtt Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője adta át kiadónk díjait.

Szerző: Klecska Ernő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!