Külföld

2015.02.19. 14:59

Megélhetési bevándorlás - Belgrádban tárgyalt a magyar, a szerb és az osztrák belügyminiszter

Az illegális migráció, a terrorizmus és a szélsőségek megfékezése nem az egyes országok feladata, hanem mindenkinek együtt kell dolgoznia azok kezelésén - hangzott el csütörtökön Belgrádban a magyar, a szerb és az osztrák belügyminiszter találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a két tárca együttműködéséről írt alá megállapodást. Pintér Sándor szerint "ez a szerződés lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a nemzetközi szerződéseit gyorsabban, pontosabban tudja végrehajtani az illegális migráció területén. ( ) Az illegális migráció kezelésében egyetértésre jutottunk a szerb kormánnyal, és a kivitelezésnek a részletei, például hogy Magyarország mennyit vállal ebből át egészen a kiindulási országba való visszajuttatásig, az majd a rendőrfőkapitányok feladata lesz".

"Elvekben állapodtunk meg a szerb kormánnyal, az elvek gyakorlati kivitelezését majd az országos rendőrfőkapitányok fogják megoldani" - magyarázta. Hozzátette, hogy amikor illegális migrációról van szó, akkor nem csak a koszovóiak illegális határátlépéséről kell beszélni. 

Nebojsa Stefanovic kiemelte: a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség együttműködése, a határőrség megerősítése és a hőkamerák használata segített az illegális migráció csökkentésében. Hangsúlyozta, az illegális határátlépők száma drasztikusan csökkent: míg korábban naponta néhány száz illegális migránst fogtak el, az utóbbi 24 órában csupán ötöt.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az utóbbi néhány hónapban jelentősen megnőtt Ausztriában a koszovói menedékkérők száma, és a túlterheltség miatt leállt a menedékkérelmek elbírálásának rendszere, ami azok ügyét is lassítja, akik valóban menedékjogra szorulnak. Az embercsempészek is hamis reményt keltenek az elvándorolni vágyó koszovóiakban, és nem valós információkat terjesztenek a menedékjog megadásáról - magyarázta. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a kormányoknak egyértelműen kell jelezniük és közölniük, hogy ezeket a menedékkérelmeket el fogják utasítani, mert azoknak nincs alapjuk.

Ausztria repülőjáratokat szervez azok számára, akiknek a menedékkérelmét elutasították, így kéthetente a kiinduló országukba szállítják őket. Emellett a magyar és a szerb belügyminiszterrel szóbeli megállapodás született arról is, hogy a közeljövőben szárazföldi úton autóbuszokkal is hazaszállítják majd.

Míg a szerb belügyminiszter csökkenő illegális migrációról beszél, addig a szerb sajtó idézte a pristinai Bota Sot napilapnak nyilatkozó Bahri Cani politikai elemzőt, aki szerint eddig az 1,8 milliós Koszovó lakosságának 10 százaléka hagyta el hazáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!