Külföld

2013.11.18. 10:39

Egy brit és egy ukrán áldozata is van a kazanyi repülőgép-balesetnek

Moszkva - Egy brit és egy ukrán utas is életét vesztette a kazanyi repülőtéren lezuhant Boeing balesetében - közölte hétfőn az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

LiveInfo

A Tatarstan Airlines repülőgépe vasárnap közép-európai idő szerint 16 óra 25 perckor zuhant le az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatár Köztársaság székhelyén. A gépen 50 ember tartózkodott. A 44 utas és a hatfős személyzet életét vesztette. A halottak között van a tatárföldi köztársasági elnök fia és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat regionális vezetője is. A legfrissebb adatok szerint két gyermek is meghalt. Lehetséges, hogy több áldozat azonosításához DNS vizsgálatra lesz szükség.

A U9 363-os számú járat a Moszkva környéki Domogyedovóból az orosz fővárostól 820 kilométerre keletre lévő Kazanyba tartott. A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a Boeing-747-500-as repülőgép gyakorlatilag függőlegesen zuhant le a leszálló pálya és a gurulóút között. A földhöz csapódáskor, a hatalmas ütés következtében robbantak fel az üzemanyagtartályok.

Más sajtójelentések szerint a Boeing-747-500-as repülőgép pilótái a katasztrófa előtt jelezték a kazanyi repülőtér légi irányításának, hogy nem tudnak leszállni, de hogy miért, az egyelőre nem derült ki. A Tatarstan Airlines tájékoztatása szerint a mentőegységek megtalálták azt a gödröt, ahova a gép adatrögzítői, az úgynevezett fekete dobozok zuhantak.

Guzel Minnyihanova, a tatárföldi légitársaság sajtószolgálatának vezetője azt is elmondta, hogy a lezuhant gépet több mint 20 éves gyakorlattal rendelkező pilóták vezették. Boeing-típusú repülőgépen 2010, illetve 2011 óta dolgoztak.

A balesetet a pilóták hibája, illetve műszaki probléma okozhatta az elsődleges feltételezések szerint - közölte Alekszandr Poltinyin, az orosz Szövetségi Nyomozó  Bizottság Volga menti régiója közlekedési baleseteket vizsgáló igazgatóságának vezetője. Megerősítette, hogy a pilóták a lezuhanás előtt beszéltek a repülőtér légi irányításával, de érthetetlen okból a repülővel át akartak startolni. Még nem tisztázott, miért nem tudtak az első kísérletre leszállni a Boeinggel.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat egyelőre nem nevezte meg a katasztrófa lehetséges okai között a terrorcselekményt. A levegőben nem volt robbanás a gépen - tette hozzá a tárcavezető.

Az idei év az orosz légi személyszállításban eddig súlyosabb katasztrófáktól mentesnek számított, bár több halálos áldozatokat is követelő baleset történt Mi-8-as katonai helikopterekkel. Tavaly decemberben a Moszkva környéki Vnukovo nemzetközi repülőtéren a Red Wings légitársaság Tu-204-es gépe csúszott ki a leszállópályáról és tört darabokra. A nyolcfős legénységből öten haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!