Külföld

2013.10.16. 05:06

Bűnösnek vallotta magát San Diego szexuális zaklatással vádolt volt polgármestere

Vádalku keretében egy bűncselekményben és két vétségben bűnösnek vallotta magát kedden a kaliforniai San Diego polgármestere, akit 18 nő vádolt meg szexuális zaklatással.

MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítja jelenti:

A 71 éves, demokrata Bob Filnert a vádalku értelmében várhatóan háromhavi házi őrizetre, valamint ötévi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélheti a bíróság december 9-én.

Filner megfogadta, hogy soha többé nem száll versenybe választott tisztségért, s hogy pszichológiai tanácsadóhoz fordul. A politikus bocsánatot is kért cselekedeteiért.

Az expolgármester, aki korábban két évtizedet töltött el a szövetségi képviselőházban, elismertre, hogy egy nőt - aki nem neveztek meg nyilvánosság előtt - egy adománygyűjtő esemény alkalmából korlátozott a szabadságában és ezzel bűncselekményt követett el.

Ügyvédje szerint Filner birkózói fejfogást alkalmazott a sértetten.

Egy másik nőt a volt városi elöljáró megfogdosott, egy harmadikat pedig erőszakkal meg akart csókolni. Mindhárom incidens idén történt. A panaszosok közül a védőügyvéd szerint egyik sem volt a polgármesteri hivatal alkalmazottja.

A kétszeresen elvált Filner a botrány miatt augusztus 30-án, mindössze kilenc hónappal a megválasztása után mondott le Egyesült Államok 8. legnépesebb városának vezetői posztjáról. A politikus és a városi tanács végül megállapodást kötött, amelynek értelmében lemondásáért cserébe 98 ezer dollár erejéig a város állja Filner ügyvédi költségeit.

A volt polgármesterre óriási nyomás nehezedett azóta, hogy júliusban a sajtótitkára, Irene McCormack Jackson beperelte szexuális zaklatásért. A kedden bejelentett vádalku erre az ügyre nem vonatkozik. McCormack keresete után 17 másik nő jelentkezett hasonló vádakkal, miszerint a politikus tapogatta őket és sikamlós megjegyzéseket tett a jelenlétükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!