Külföld

2013.05.15. 08:01

Japán kormányfői tanácsadó tárgyal Észak-Koreában

Észak-Koreában folytat tárgyalásokat a japán kormányfő tanácsadója, a nagy titkolózás által övezett látogatás során vélhetően az Észak-Korea által elrabolt japánok ügyét akarja rendezni Tokió - jelentette szerdán a japán sajtó.

MTI

Iidzsima Iszao kedden érkezett Phenjanba, ahol a Koreai Munkáspárt magas rangú vezetőivel egyeztet a napokban. A kormány nem árult el részleteket az úttal kapcsolatban, de sajtóértesülések szerint Iidzsima elsősorban az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok ügyének rendezésére törekszik, amely Phenjan rakéta- és atomprogramja mellett a két ország megbékélésének legfőbb gátja.

Az utat kísérő titkolózásra jellemző, hogy arról még szövetségesét, az Egyesült Államokat sem tájékoztatta Tokió, amint azt Glyn Davies, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja elmondta.
A látogatás már csak azért is meglepő, mert Észak-Korea az elmúlt hónapokban rakétatesztet és kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, majd atomháborúval fenyegette meg Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és Japánt, Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig kemény nemzetközi fellépést sürgetett Phenjannal szemben a provokációk fényében.

Egyes vélemények szerint az áll az út hátterében, hogy a súlyos gazdasági gondokkal küzdő Észak-Koreának új partnerekre van szüksége, miután egyetlen támogatója, Kína láthatóan egyre erélyesebben viszonyul a nehezen kontrollálható phenjani rezsimhez.
Iidzsima a japán-észak-koreai kapcsolatok veterán alakítójának számít, a többi közt az ő nevéhez köthető Koidzumi Dzsunicsiró korábbi miniszterelnök 2002-es phenjani látogatásának megszervezése, amely mérföldkő volt a két ország viszonyában.

Részleteket Abe sem árult el az útról, de a parlamentben közölte szerdán: először az emberrablások ügyét akarja rendezni, a Phenjanhoz való közeledés csak ennek, illetve a kommunista ország atomfegyverkezési- és rakétaprogramjával kapcsolatos kérdések rendezése után indulhat meg.

Észak-Korea az 1970-es és 1980-as években számos japán állampolgárt rabolt el, akiket arra kényszerített, hogy kémek kiképzésében segédkezzenek. Ezt 2002-ben Phenjan is elismerte, ugyanakkor lezártnak tekinti a kérdést, miután az elrabolt japánok egy része hazatért, másik része Észak-Korea állítása szerint természetes halált halt. Tokió szerint a japánok sorsa nem lett megnyugtatóan kivizsgálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!