Külföld

2013.04.17. 09:33

Vita Szájer és Swoboda között az EP ülésén

Rövid vita zajlott le szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Hannes Swoboda, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője és Széjer József fideszes EP-képviselő között, a magyarországi alkotmányos helyzetről folyó vitában.

MTI

Hannes Swoboda egyebek között világos állásfoglalást sürgetett a magyar kormányzat részéről a szerinte növekvő magyarországi antiszemitizmus ellen.     Martin Schulz, az EP elnöke az előzetesen megbeszélt eljárási rend ellenére, de Swoboda beleegyezésével szót adott Szájer Józsefnek, a Fidesz EP-képviselőjének.

Szájer arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a napokban magyar bíróság az alaptörvény negyedik módosítása alapján tiltotta be az Adj gázt! mottóval szervezett motoros felvonulást, amelyet a Nemzeti Érzelmű Motorosok rendeztek volna a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egyidőben.

Viszontválaszában Swoboda sürgette, hogy fejezzék be a "heccet" Viviane Reding biztos, bizottsági alelnök ellen, akit az osztrák politikus szavai szerint Magyarországon "az EU pitbulljának" igyekeznek beállítani.  


Engel: a Néppárt várja, hogy az EB elvégezze a munkáját

Az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy az Európai Bizottság (EB) végezze el a legutóbbi magyar alkotmánymódosítás jogi elemzését az európai jognak való megfelelés szempontjából - hangsúlyozta Frank Engel, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártcsalád luxemburgi tagpártjának európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán Strasbourgban, a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott plenáris EP-vitában.

"Nem arról van szó, hogy Magyarország rosszabb nálunk" - mondta Engel, aki felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha kizárólag Magyarországra összpontosítják a bírálatokat, akkor a magyarokban az a benyomás alakulhat ki, hogy Európa nem a barátjuk. Hasonló érzések szerinte egyes más tagországokban is megfigyelhetőek, és ha a közösségi értékek kárára túlságosan előtérbe kerülnek az egyéni érdekek, akkor Európa "nagyon sok támogatót veszthet".  

Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot folytat 

Az Európai Bizottság (EB), az uniós jogi előírások tiszteletben tartásán is őrködő testület tárgyilagos és pártatlan módon vizsgálja a magyar alaptörvény március 11-ikén elfogadott módosításait - jelentette ki Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott vitában.

Reding felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök a minap aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.

A második aggályos téma az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogára vonatkozik: itt Reding szerint uniós jogról folyó jogvita esetén sérülhet a megfelelő jogi eljáráshoz fűződő jog érvényesülése.

A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Viviane Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!