Külföld

2013.02.17. 20:45

Televíziós párbajra hívja Monti Berlusconit és Bersanit

Mario Monti miniszterelnök, a jövő hét végi olaszországi választások centrumpárti koalíciójának vezetője vasárnap televíziós párbajra hívta két legfőbb riválisát, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt élén álló Silvio Berlusconit és a balközép Demokrata Pártot (PD) vezető Pierluigi Bersanit.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

A távozó kormányfő a YouTube videomegosztó csatornán tette közzé felhívását. Ebben Monti azt hangsúlyozta, hogy az olaszoknak joguk van egyszerre látni, hallani és összehasonlítani a miniszterelnök-jelölteket. Azt is kifejtette, hogy ha a választások eredménye nem teszi lehetővé a centrumpártok számára a győztessel való szövetséget, vagy a győztes erők nem eléggé reformpártiak, akkor az általa vezetett lista erői ellenzékbe is vonulhatnak. Sem Bersani, sem Berlusconi nem reagált azonnal a felvetésre. Korábban mindketten azt jelezték, hogy elvben készek vitázni, de Berlusconi azt is hozzátette, hogy csak olyan jelölttel, akinek esélye van nyerni, Bersaninak pedig az a feltétele, hogy valamennyi miniszterelnök-jelölt közösen vitázzon.

Berlusconi vasárnap egy kampánygyűlésen kijelentette, hogy berúg, ha a Monti vezette centrumpárti koalíció nem jut be a római parlamentbe. "Február 25-én, hétfőn este leiszom magam, ha Monti, Casini és Fini nem jutnak be a parlamentbe" - ígérte híveinek Torinóban. Mint mondta, minimum proseccót (olasz habzó bort) bont, ha Monti, valamint Pierferdinando Casini a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke és Gianfranco Fini a Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) elnöke elveszíti a választást. Berlusconi arra is kérte a jobbközép választókat, ne szavazzanak a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomra (M5S), mely "a demokráciát veszélyezteti".

A közvélemény-kutatásokban harmadik legnagyobb pártnak jósolt M5S ellen emelte fel szavát a PD-főtitkár Bersani is, aki ezúttal Milánóban kampányolt. Ő úgy fogalmazott, hogy az M5S "a pártok romjain keresztül akar a római parlamentbe bevonulni". Az olasz városok tereit kampánygyűléseivel zsúfolásig megtöltő Grillo bejelentette, egyszer sem fog a televízióban szerepelni. "A képernyők előtt csak szavazatot lehet veszíteni, a választókat az utcákon gyűjtöm" - írta Grillo a Twitter mikroblogportálon.

A többi jelölt körében kisebb pánikot keltett az az interneten elterjedt adat, amely szerint a Grillo vezette civil szerveződés támogatottsága 42 százalékon állna. Később ez hamisnak bizonyult, annak ellenére, hogy kezdetben még a római belügyminisztérium is hitelt adott neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!