Külföld

2012.04.25. 18:35

Elárverezik George Washington példányát az amerikai alkotmányból

Az amerikai történelem egy darabkáját kínálja eladásra a Christie's: a New York-i aukciós ház június 22-én árverésre bocsátja az amerikai alkotmánynak azon példányát, amely George Washington volt amerikai elnök személyes tulajdona volt.

MTI/APA/dpa

Az 1789-ből származó százoldalas kötet magában foglalja az első kongresszus minden dokumentumát. Szerepel benne a Bill of Rights, az állampolgári jogok szövetségi szintű deklarációja, amely a modern alkotmányok alapjogi katalógusának mintájává vált.

A bőrkötésű példány értékét a Christie's hárommillió dollárra (655 millió forintnak megfelelő összegre) becsüli.

Az első kongresszus az immár 223 éves amerikai törvényhozás első ülésszaka volt: 1789. március 1-jétől 1791. március 3-ig tartott, Washington elnökségének első két évében. Ez alatt az idő alatt hozták létre a legfontosabb minisztériumokat, döntöttek az első népszámlálásról és ratifikálták az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak alkotmányát. A kongresszus arról is döntött, hogy Virginia és Maryland között, a Potomac folyó mellett új várost hozzanak létre Washington néven.

A Christie's szerint az első kongresszus dokumentumainak kötetéből mindössze három példány létezik. Az egyik az akkori külügyminiszter és későbbi elnök Thomas Jeffersoné volt, ezt jelenleg egy indianai könyvtárban őrzik. A másik példány John Jayé, az USA első főbírájáé volt, most magángyűjtő tulajdona.

Washington példányában számos lábjegyzet látható, fedőlapján pedig az egykori elnök kézírásával olvasható tulajdonosa neve. A kötet sokáig családi tulajdonban volt, majd 1874-ben eladták és egy magánalapítványhoz került.

Az aukciós ház valószínűleg alulbecsülte a különleges kötet árát. Két évvel ezelőtt ugyanis Washingtonnak az unokatestvéréhez 1787-ben írott levele több mint 3,2 millió dollárért talált gazdára. Egy évvel korábban pedig Abraham Lincoln második, 1864-es választási győzelme után tartott beszédének kézirata csaknem 3,5 millió dollárt ért egy gyűjtőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!