Külföld

2009.09.07. 09:52

Nyelvtörvény - Elítélő határozatot hozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezete

A szlovákiai államnyelvtörvényt elítélő állásfoglalást hozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) szombati hágai tanácsülésén - közölte Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Dömötör Csaba, a YEPP alelnöke hétfőn Budapesten.

duol.hu

A sajtótájékoztatón is kiosztott határozat szerint a szervezet úgy látja: a nyelvtörvény jelenlegi formájában ellentmond az európai normáknak csakúgy, mint az Európa Tanács és az EBESZ az adott témára vonatkozó dokumentumainak. Ezért felszólítják a szlovák kormányt, hogy késedelem nélkül vonja vissza a törvény június 30-án elfogadott módosításait, hiszen - mint fogalmaztak - "a kisebbségek elnyomását semmilyen jogi aktus nem teheti hivatalossá".
Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete emellett felszólítja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet (EP) és az uniós tagországokat, hogy tüzetesen vizsgálják meg a jogszabály módosítása nyomán kialakult helyzetet; az Európai Unió ugyanis nem lehet semleges, amikor saját alapvető értékeiről van szó - mondta Dömötör Csaba.
Hozzátette, a Fidelitas a YEPP brüsszeli irodájával együttműködésben a következő napokban elküldi a határozatot az EP minden képviselőjének és Leonard Orbannak, a nyelvi sokszínűségért felelős EU-biztosnak.
A tájékoztatón Ágh Péter hangsúlyozta, ez az első, európai politikai testület által elfogadott állásfoglalás a szlovákiai nyelvtörvény ügyében.
Véleménye szerint elsősorban a Fidelitas közelmúltban indított tájékoztató kampányának az eredménye, hogy a YEPP elfogadta ezt a nyilatkozatot.
 E kampány részleteiről szólva a politikus kifejtette: az európai jobboldali ifjúsági szervezetek körében ismertették a szlovákiai államnyelvtörvény hátrányos rendelkezéseit; elmondták, hogy az új jogszabály "a baloldali populizmus és a szélsőséges nacionalizmus házasságából" született.
 Ágh Péter ugyanakkor megjegyezte: a kampány során elmondták azt is, hogy Magyarország fontos szövetségesének tekinti Szlovákiát, de Robert Fico kormányával vita van.
Július 14-én a magyar parlamenti pártok ifjúsági szervezetei közös nyilatkozatban tiltakoztak a szlovák nyelvtörvény ellen  Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt.
A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!