Empatikusság, diákközpontúság és rugalmasság

2021.03.22. 20:00

A Rosti új igazgatója

Új igazgatója van a Rosti iskolának, januártól Kaszás Zsolt vezeti az intézményt.

Molnár Emese

Fotó: LI

A megújulást tűzte ki egyik legfontosabb feladataként Kaszás Zsolt, a dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola intézményvezetője. Személye nem ismeretlen az iskola kollektívája, illetve az oda járt egykori diákok számára sem, ugyanis 2001 óta tanít az iskolában, és az elmúlt hét esztendőben igazgatóhelyettesként segítette a korábbi vezető munkáját.

A szekszárdi születésű Kaszás Zsolt a középiskolai tanárának biztatására választotta a pedagógusi pályát. Magyar nyelv és irodalom, aztán mozgókép és médiaismeret szakon végzett az egyetemen, és az első munkahelye a Rosti volt. – Dr. Kis Attiláné vezette akkor az iskolát. Ő volt az, aki felvett engem, és segítette a pályakezdésemet, a beilleszkedésemet. A pedagógusi hivatásomban mérföldkő volt számomra – idézte fel az igazgató, aki a tanítás mellett elvégezte a közoktatás-vezetői képzést is. Részt vett különféle munkaközösségekben, azok vezetésében, és az elmúlt hét évben a iskola igazgatóhelyettese, az utolsó néhány hónapban pedig megbízott igazgatója volt. Az előző igazgató, Rajnai István nyugdíjba vonult, ezért írta ki a pályázatot a Dunaújvárosi Tankerület az intézményvezetői posztra. A pedagógusi kar biztatására Kaszás Zsolt beadta pályázatát, amelyet támogattak is, így 2021. január 23-tól 2025 augusztusáig ő irányítja az intézményt.

Kaszás Zsolt feltámasztaná a régi rostis hagyományokat
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– A sok nehézség ellenére remek pillanatai vannak ennek a pályának. Sikerélmény lehet a napi tanítás során is, illetve látva diákjaink eredményeit, karrierjét, hosszú távon is visszaigazolást nyer munkánk – mondta Kaszás Zsolt, aki hangsúlyozta, kitűnő az iskola kollektívája, az ő támogatásuk nélkül nem is adta volna be a pályázatát. Jelentős fejlesztésen ment keresztül az iskola honlapja, amelyen elérhető például az intézmény történetének összes iskolaújságja 1971-től kezdve, és megújult a Facebook-oldaluk is.

– Az igazgatói programom egyik legfontosabb eleme, hogy feltámasszuk a régi rostis hagyományokat, hangulatot. Három szó jellemzi az itt folyó munkát: empatikusság, diákközpontúság és rugalmasság. Nálunk nyugodt légkörben tanulhatnak a fiatalok, nincs atrocitás. Van egy négyosztályos gimnáziumi képzésünk, egy háromosztályos esti gimnáziumi képzés, illetve a felnőttek általános iskolája. Utóbbi azoknak ad lehetőséget, akik már nem tanköteles korúak, de szeretnék befejezni az általános iskolát. Olyan fiatalokat is fogadunk, akik tanulási nehézségekkel küszködnek, legyen az BTMN-es, vagy SNI-s diák, vagy akik kiesnek a rendszerből. Van gyógy­pedagógusunk, és a sok­éves tapasztalattal a hátunk mögött kihozzuk a diákokból a maximumot, leérettségiztetjük őket – vázolta az igazgató.

Két állami fenntartású gimnázium működik városunkban, a Rosti és a Széchenyi István Gimnázium, s mint Kaszás Zsolt hozzátette, jó kapcsolatot ápolnak, amiben tudják, segítik egymást. Bár gimnáziumi képzést nyújt mindkettő, más lehetőségeket kínálnak a diákoknak.

– Felfrissítjük kapcsolatainkat a sportszervezetekkel, az edzőkkel, hiszen mi harminc éve foglalkozunk a sportolók tanításával, harminc évnyi tapasztalatunk van arról, hogyan segítsük összeegyeztetni a fiataloknak a tanulást és a sportot. Nálunk végzett például Császár Gábor, Mikler Roland, Pálinger Katalin, Bujka Barbara, Galanisz Nikandrosz, és még tucatnyi válogatott sportoló, akikre külön büszkék vagyunk. Szeretnénk több sportolót idecsábítani. A másik fejlődési irány, hogy a meglévő táncoktatásunkat szeretnénk kibővíteni más művészeti ágakkal, így szeptembertől helyet kap nálunk a képzőművészet, a színművészet és a hangszeroktatás is, amit a diákok heti 2-3 órában tanulhatnak. Ezek önkéntes alapon mennek, aki csak „sima” érettségit akar, az is megtalálja nálunk a számítását. Az új céljaink, fejlődési lehetőségeink megtervezésében és kivitelezésében a tantestület támogatása mellett nagyon sokat köszönhetek a helyettesemnek, Szekeres Istvánnak is. Ezeket a törekvéseinket a fenntartó is támogatja – mondta Kaszás Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!