Hírek

2016.11.04. 19:35

1956: Máglyát és mécsest gyújtottak

Kulcs - Különleges és egyedi módon tisztelegtek a kulcsiak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

Körmendi Erzsébet

Tegnap, november 4-én, a magyar forradalom és szabadságharc letörésére indított szovjet katonai invázió első napjának évfordulóján véget ért a kulcsiak tíznapos, forradalmi rendezvénysorozata is. Máglyát gyújtottak, megemlékeztek a hősökről, a gyertyákat hazavitték, kitették az ablakba este...

A kulcsiak az orvosi rendelő előtti emlékparkban gyülekeztek tegnap este hat óra előtt, hogy fáklyával a kézben vonuljanak át a buszfordulóhoz, ahol hatalmas máglya várt arra, hogy lángra lobbantsák a gyásznapon, november 4-én - hatvan évvel ezelőtt a szovjet csapatok bevonulását elhúzódó harcok, majd a megtorlások követték.

A résztvevők fáklyáinak a tüze is a máglyát erősítette tegnap este Kulcson, az 56-os rendezvénysorozat záró eseményén

A máglyánál Fejes Balázs, Kulcs alpolgármestere mondott megemlékező beszédet, aki az egyik fő pillére volt annak a tíznapos, tartalmas és különleges rendezvénysorozatnak, amelyet Kulcs Község Önkormányzata és a Kulcs Község Fejlesztéséért Alapítvány szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, a forradalmárok és a hősök tiszteletére.

Fejes Balázs alpolgármester (b) megemlékezése után Kaczander Károly (középen) összegezte gondolatait

Kaczander Károly, az alapítvány elnöke szintén központi alakja volt az eseménysorozatnak, annál is inkább, mert annak idején maga is megélte az 1956-os eseményeket, harcokat. Őt egy, a forradalom szülte futballinduló lejátszásával, dúdolásával lepték meg tegnap este. Kaczander Károly összegző beszédét sokan hallgatták a buszfordulóban.

Nyolcvankilenc szál gyertyából, mécsesből kirakták az 1956-2016 feliratot, majd a szervezők átnyújtották az égő gyertyákat a résztvevőknek azzal a kéréssel, hogy vigyék haza, gyújtsák meg otthon este ismét a lakásuk ablakában.

Nyolcvankilenc szál gyertya lángolt a mécsesekben, amelyekből kirakták az 1956-2016 emlékező feliratot

Koszorúzások, irodalmi összeállítás, fáklyás felvonulás, Wittner Mária estje, Schrötter Tibor előadása a Széna-téri harcokról, harcosokról, sorsukról, Rácz József előadása az orvosok és más egészségügyesek, önkéntesek forradalmi harcokban betöltött szerepéről, filmvetítések 56-ról... A tegnapi zárás Kulcson a forradalom szellemiségéhez méltó, tiszteletteljes volt, ahogyan a tíznapos eseménysorozat felsorolt állomáspontjai is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!