Hírek

2017.06.13. 18:15

A strandi lopásoktól a kábítószerekig sok minden fenyegethet a nyáron

ADONY/SZÉKESFEHÉRVÁR Itt a nyár, a vakáció - és ezzel a gyerekekre, fiatalokra leső sok-sok veszély! Legyünk körültekintők!

Pekarek János

Dr. Vörös Ferencné rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője felhívta a figyelmet, hogy a nyári szünidőben a közlekedési veszélyeken túl egyéb veszélyek is leselkednek a gyermekekre.

Ebben az időszakban a fiatalok könnyebben válhatnak különböző bűncselekmények áldozataivá, ezért nagyon lényeges, hogy időben felhívjuk figyelmüket a személyes biztonságuk és értékeik védelmére.

Fontos, hogy a gyermekek ne hivalkodjanak értékeikkel, azokat ne tartsák jól látható helyen. Idegenekben ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová. Hangsúlyozni kell, hogy a szülők beszélgessenek arról gyermekükkel, hogy nem a bizalmatlanság jele, ha tudni szeretnék, hogy gyermekük hol, mikor és kivel találkozik, várhatóan mikor ér haza, mivel ezzel is biztonságáról gondoskodnak.

Ezzel egyidejűleg lényeges felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok használatának következményeire, és fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel és szabályaival. A világhálón is lényeges szempont, hogy idegenekben ne bízzanak meg, tartsák be a biztonságos internetezés szabályait és ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat!

Adonyi iskolások a művelődési ház nézőterén. Félig még gyerekek - de csak félig... Fotó: Zsedrovits Enikő

Amennyiben a fiatalok bűncselekmény áldozatává váltak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy a 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Iskolákban, óvodákban is sokat foglalkoznak ezekben a napokban a gyerekek felkészítésével a nyári szünidő veszélyeire.

Adonyban, a Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban kedden délelőtt a helyi rendőrőrs munkatársai, Szász Noémi rendőr törzszászlós és Ignáthné Dávid Katalin zászlós az adonyi Szent István Általános Iskola felső tagozatosainak tartott filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött előadást arról, hogyan célszerű és biztonságos viselkedni a nyári szünetben, kirándulás, vakációzás, üdülés közben.

Ebben (ahogyan cikkünk első részében is szó volt róla) kiemelt helyet foglalt el a kábítószerek esete. A rendőrök nem beszéltek a levegőbe: az általuk bemutatott film, amelyet a rendőrség KOMP című (Korszerű Megelőzési Program) projektje keretében készítettek, egyáltalán nem szájbarágósan, nem sopánkodva vagy lelkifröccs jelleggel mutatta be a kábítószerezés veszélyeit, a terjesztők trükkjeit, a haverok rábeszélésének és unszolásának következményeit.

Egy "csík" felszippantásának vagy egy "spangli" elszívásának, még inkább egy-két tabletta bevételének akár egy egész életre kiható következményeit a hetedikeseknek, nyolcadikosoknak már aligha kell részletezni, ahogyan ezt a következtetést az adonyi művelődési ház nagytermében is levonhattuk a filmet kísérő reakciókból. Mindez természetesen reményeink és az adonyi életet nálunk lényegesen jobban ismerő rendőrök kijelentései szerint általában még nem jelent közvetlen veszélyt - de hát mindig vannak kivételek, és nem csak Adonyból áll a világ.

Ám az utazás, a közlekedés (a biciklizés is!) sok veszélyforrást rejteget - és az sem túl kellemes, ha a nehezen összespórolt pénzből megvásárolt tablet tűnik el a strandon, ahol egy törölközővel letakarva "védtük meg" a tolvajoktól...

Szerdán az adonyi óvodában rendeznek bemutatót a rendőrök: itt elsősorban a közlekedés veszélyeit illusztrálják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!