Hírek

2017.04.12. 17:30

Megfeleltek a gyakorlaton az önkéntes tűzoltók Dunaföldváron

Dunaföldvár - A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megtartotta úgynevezett ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot, amelyen a földvári önkénteseknek bizonyítaniuk kellett szakmai, szervezeti és műszaki felkészültségüket.

L. Mészáros Irma

A gyakorlaton megerősítették, hogy a Csányi Imre parancsnok által irányított Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület továbbra is jogosult az önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre.

A gyakorlaton egy feltételezett tűzesethez kellett kivonulniuk, amely egy általános iskolai teremben ütött ki

A gyakorlaton egy feltételezett tűzesethez kellett kivonulniuk, amely egy általános iskolai teremben ütött ki. A tűz átterjedt a tanterem berendezési tárgyaira. Égtek a függönyök, s a tűz veszélyeztette a tetőszerkezetet is. A folyosó és további termek is füsttel telítődtek - mondta el a bejelentő, s a helyzetet az is súlyosbította, hogy két diákot nem találtak, tehát életveszélyre is lehetett számítani.

A Dunaföldvári ÖTE a feladatot gyorsan és szakszerűen oldotta meg, betartották a biztonsági előírásokat. A beavatkozó egység az áram- és gázvezetéket elzárta, majd légzőkészüléket használva, védősugár fedezetével kezdte meg a tevékenységet. Az egyik sérültet megtalálták és kimentették, a másik gyermekre az épület átvizsgálása után a tűzzel nem érintett épületrészben bukkantak rá. Az életmentés után lokalizálták és eloltották a tüzet. A vizet a föld feletti tűzcsapról vételezték, s közben forgalomirányítási teendőket is elláttak.

Csányi Imre parancsnok (balra) dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgatótól vette át a minősítést
Fotó: Mérges Anett

A gyakorlatot dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Bán Attila tűzoltó ezredes tűzoltósági főfelügyelő értékelte. A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely 2014-ben az országban hetedikként, Tolna megyében elsőként kapta meg az önálló beavatkozási jogot, 2017 áprilisától ismét "megfelelt" minősítést kapott. Így továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működhetnek.

Teljes védőfelszerelésben kezdték meg a beavatkozást

Az önkénteseknek a hivatásos tűzoltókkal megegyező színvonalon kell a feladatokat ellátniuk. A földváriak műszaki felszereltsége, magas szintű szakmai tudása, végzettsége, valamint a gyakorlatot végző beavatkozó egység szervezettsége és lelkiismeretessége, a tagok együttműködési képessége bizonyítja, hogy magas színvonalon végzik önkéntes tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!