Hírek

2015.10.01. 16:32

Diáktársukért küzdöttek: Összefogás és csapatmunka vészhelyzetben

Dunaújváros – Szerdán kora délután testnevelés órán lett rosszul a Bánki iskola egyik tanulója az erdei tornapályán. Nyolc percen át diáktársai küzdöttek az életéért.

Szabó Szabolcs

Nincs olyan település az országban, ahol az utóbbi bő egy évben több szó esett volna az újraélesztés fontosságáról, mint Dunaújvárosban. A két országos újraélesztési rekord ötletgazdái és szervezői mindvégig hangsúlyozták, fontos, hogy mindenki megismerkedjen az újraélesztés technikájával, hiszen bármikor szükség lehet erre az egyszerűen elsajátítható segítségnyújtásra. Igazuk lett!

Szerdán kora délután egy, az erdei tornapályán tartott testnevelés órán, futás közben lett rosszul és vesztette el eszméletét a Bánki középiskola egyik végzős tanulója. A diáktársak közül többen is tudták mi a teendő ilyen vészhelyzetben és megkezdték az újraélesztést, amíg megérkeztek a mentősök, valamivel később pedig a mentőhelikopter. A történtekről csütörtökön beszélgettünk a Bánki diákjaival.

A Dózsa György úton, az erdei tornapálya mellett szállt le szerdán a mentőhelikopter.

– A 11/d. és a 12/c. osztálynak volt testnevelés órája az erdei tornapályán. A teljesítendő táv valamivel több, mint 2000 méter volt, a futás utolsó száz méterén lett rosszul az előttem futó srác. Hirtelen összeesett és én úgy láttam, hogy a fejét is beverte. Rögtön láttuk, hogy nagy baj van, megpróbáltunk segíteni – idézi fel a történteket Steigervald Dávid, a Bánki diákja, a négyfős önkéntes mentőcsapat tagja.

– Nem volt sok időnk gondolkodni, éreztük, hogy cselekedni kell. A jogosítvány megszerzéséhez anno én is elmentem elsősegélynyújtó tanfolyamra, ott sajátítottam el az újraélesztés technikáját, amelyet élesben most használtam először. A tanultak szerint jártunk el. Mivel diáktársunk nem adott életjeleket, így megkezdtük az újraélesztést. Én nyomtam le a 30 mellkas-kompressziót, a befúvásokat pedig Pál végezte – emlékezett vissza Paulusz Ádám.

Feth Katalin, a Vöröskereszt helyi vezetője. Fotó: Ady Géza, Zsedrovits Enikő

Az említett Almási Pál szerint a mentők kiérkezéséig folyamatosan végezték az újraélesztést, ez 8-9 percig tarthatott. Pál nem először került ilyen helyzetbe, szülőfalujában, Bölcskén, két évvel ezelőtt egy fiatalt mentett ki a Dunából.

– Büszkék vagyunk a srácokra, hiszen egy nagyon kritikus helyzetben cselekedtek példamutatóan. Helyén volt a szívük és az eszük is, minden elismerést megérdemelnek, csakúgy, mint a mentőket értesítő a helyszíni segítségnyújtást összefogó Sólyomvári Ágnes pedagógus. Most közösen szorítunk a fiatalemberért, bízunk benne, hogy minél hamarabb visszatérhet majd az iskolába – tette hozzá a Bánki igazgatóhelyettese, Müller Attila.

A diákok minden dicséretet megérdemelnek – fogalmazott lapunknak a Bánki igazgatóhelyettese Müller Attila.

– Talán csak most tudatosul bennünk mi is történt. Ösztönösen cselekedtünk, ám ez kevés lett volna, ha nem tudjuk, mit is kell tennünk – említik a fiatalok, akik hárman nyilatkoztak lapunknak, ám négyen vállaltak kiemelkedő szerepet a mentésben, velük volt Simon Levente, 11/d. osztályos tanuló is. A közösségi oldalakon gyorsan híre ment a történteknek, ilyen és ehhez hasonló kommentárok érkeztek a duol.hu-ra is: „A fiatalok emberségből jelesre vizsgáztak! Gratulálok!" valamint: „Minden elismerésem. Minden kisdiáknak ilyen bátor osztálytársakat kívánok."

– Ez a történet is bizonyítja, az újraélesztésre bármikor szükség lehet és bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy neki kell majd segíteni. Le a kalappal a diákok előtt – fogalmazott Feth Katalin, a Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője.

Hárman a négyfős csapatból. Paulusz Ádám, Steigervald Dávid és Almási Pál a Bánki diákjai, akik az erdei tornapályán küzdöttek diáktársuk életéért. Az újraélesztésben részt vett negyedik fiatalember Simon Levente volt. Fotó: Zsedrovits Enikő

(Az esettel kapcsolatos írásunkra levélben reagált a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A levélben kifejtik, hogy a rendőrségre nem érkezett bejelentés a történtekkel kapcsolatban. A Dunaújváros területén járőrszolgálatot teljesítő egyenruhások észlelték a mentőhelikopter közeledését és a helyszínre indultak és 13 órakor megkezdték a forgalom korlátozását. Amikorra a rendőrségre bejelentés érkezett a járőrök már a helyszínre tartottak és néhány perc leforgása alatt megkezdték az intézkedést, kezdetben teljes, majd félpályás útlezárással biztosították a mentés zavartalan lebonyolítását.) Információink szerint a rosszul lett fiatalt kórházban ápolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!