Hírek

2015.07.21. 13:57

Ponthúzás és változások előtt - Csütörtökön sok minden eldől

Dunaújváros - A csütörtöki ponthúzáson eldől, a rendes felvételi eljárás keretében kik nyernek bebocsátást a hazai felsőoktatásba. A felsőoktatási ágazatra közben újabb változások várnak.

MTI

Idén is a Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által működtetett Felvi.hu honlapon lesznek elsőként elérhetők július 23-án, csütörtök este 20 órától a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Azok a jelentkezők, akik a jelentkezéskor megadták a mobiltelefonszámukat, sms-ben is értesítést kapnak az eredményükről. Miközben a felvételizők izgatottan várják a ponthúzás végeredményét, addig az illetékesek újabb felsőoktatási változásokat készítenek elő.

Főiskolás gólyák bográcsoztak tavaly ősszel a Szalki-szigeten. Csütörtökön eldől, idén kik főzhetnek majd együtt. Fotó: DH-archiv

Minderről Palkovics László, felsőoktatási államtitkár beszélt még a múlt héten. A Dunaújvárosi Főiskolát kiemelten érintheti, hogy a hónap elején megszavazott törvénymódosítás értelmében a felsőoktatás alapintézményei az egyetemek és a főiskolák, új intézményi formával egészülnek ki: az alkalmazott tudományok egyetemével. Ez nemzetközi összehasonlításban erősítheti a magyar felsőoktatás tradicionális értékeit mutatott rá korábban Palkovics. Emellett az állami felsőoktatási intézményekben az intézményi stratégiai döntések megalapozása, valamint a gazdálkodási tevékenység szakmai támogatása és ellenőrzése céljából egy új testület, a konzisztórium jön létre. A már említett módosítás rögzíti, hogy a konzisztóriumnak öt tagja lesz, amelybe három tagot delegál a miniszter. A tagok személyére a miniszternek javaslatot tesznek a felsőoktatási intézmény gazdasági-társadalmi környezetének meghatározó szervezetei és az érintett felsőoktatási intézmény, valamint annak hallgatói önkormányzata.

A törvény szerint a konzisztórium előzetes véleményezési joga az intézmény gazdasági működésére terjed ki majd, és csak ilyen ügyekben nyilvánít véleményt hangsúlyozta a felsőoktatási államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!