Hírek

2014.08.08. 13:15

80-100 közmunkás dolgozik Dunaújváros tisztaságáért

Dunaújváros - Nyolcvan-száz közfoglalkoztatott dolgozik naponta azért, hogy Dunaújváros tiszta és rendezett legyen.

Körmendi Erzsébet

Iván László, a DVG Zrt. szolgáltatási koordinátora, a közmunkaprogram felelőse rendszeresen egyeztet a helyi munkaügyi kirendeltséggel és a szociális irodával, mivel munkanélkülieket foglalkoztatnak, akik mindkét helyen regisztrálva vannak. A koordinátor minden pénteken egyezteti az aktuális teendőket az önkormányzat városüzemeltetési osztályával.

Elsődleges feladatként a járdaszegélyek tisztítását, gyommentesítését, takarítását vállalták. Pluszként leszegélyezik a járdát és az útszakaszokat, hogy a széleken lévő fű minél lassabban nőjön vissza a padkára, könnyebb legyen a rendben tartás. Ősszel a levéleltakarítás, télen a hó- és síkosságmentesítés adja a legtöbb teendőt. Az időjárás függvényében alakítják most is a munkát. Eső után például az úttestre, járdára, parkolókba befolyt sarat, salakot és más szennyeződést eltávolítják az aszfaltról, összeszedik és elszállítják a szemetet.

Iván László figyeli ahogyan Keller Péterné, Horváth Józsefné és Harkály Elemérné dolgozik (Fotó: Ónodi Zoltán)

A közmunkaprogram keretében dolgozók közül igény szerint Iván László átirányítja a szükséges létszámot az erdő- és parkfenntartáshoz, besegítenek a virágok ültetésében, az ültetés utáni takarításban, fűnyírásban.

Teszik a dolgukat, ahol szükség van rájuk. Nem ötlet szerűen választanak helyszínt, hanem szisztematikusan járják végig a városrészeket egymás után. Igyekeznek a végekre, a Petőfi útra és a Papírgyári és a Magyar útra is eljutni. Nemrég például elindultak a Petőfin, onnan átmentek a Venyimire, és amikor ott végeztek, majd lementek az Aranyvölgyi és Magyar út kereszteződéséig, majd vissza a Béke körúton keresztül, illetve a kertváros át a Technikum felé. A felsorolt óriási területen természetesen nem egyetlen nap alatt végeztek. Iván László példaként hozta fel az útvonalat annak bizonyítékául, hogy valóban tervezetten munkálkodnak Dunaújváros tisztaságáért.

A létszám 80-120 közfoglalkoztatott között mozog, attól függően, hogy a munkaügyi kirendeltségen keresztül melyik kérelmüket, igényüket fogadják el. A programot ugyanis a munkaügyi hivatal finanszírozza. Feladatokra lehet igényt leadni és közfoglalkoztatotti létszámra pályázni. A DVG Zrt. minden ilyen lehetőséget megragad. Most például 30-40 szakmunkást kértek padok felújítására, kerítésfestésre, hogy ezen a téren előnyösen változzon a város köztereinek a képe, és ezáltal is minél több állástalan embernek adjanak munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!