Hírek

2014.07.29. 19:15

Csőtörések az öreg csövek emlékeztetői

Dunaújváros - Csőtörések évada: így is jellemezhetnénk az elmúlt két hónapot. Vagy: gyors javítás gyors javítás után.

Pekarek János

Ha egyszer baj van, akkor az sosem jár egyedül...

E régi bölcsességet mostanában mi is, városlakók, valamint a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató (DVCSH) Kft. szakemberei is kénytelenek vagyunk megtanulni. Alig, hogy véget ért egy közel hónapon át húzódó csőtörési történet, máris jött utána a következő – majd megint egy következő. Kezdődött júniusban, az újtelepi Hunyadi utcában, ahol valóságos buzgárt okozva tört el egy víznyomó cső. A vízmű szakemberei hamar helyreállították a vízszolgáltatást, megjavítva a csővezetéket. Ezután azonban napokig tárva állt a munkagödör az utcában, amíg szerződést nem kötöttek az úttest helyreállításával egy helyi céggel. Ám annak sem ment simán a dolog.

Az első Bocskai utcai csőtörés színhelye múlt kedden, már a vezeték helyreállítása után. A tettes talán egy fa gyökere volt.

Bár rögtön a szerződéskötés napján megkezdték a helyreállítást: elsőként a csővezeték beton alátámasztásának elkészítésével, a gödör feltöltésével, kevéssel ezután (és nagy szerencse, hogy ez után, mert a cső nem törött el újra!) valóságos felhőszakadás öntötte el a Hunyadi utcát és környékét.

Kimosva a munkagödörből minden tömítőanyagot, amit addig belehordtak, kivéve a betontámaszt, és nagyjából háromszor akkorára tágítva a krátert. Ebből azonban sokat tapasztaltak a cég munkásai: a későbbi (bekövetkezett!) felhőszakadások ellen már valóságos kis gátakkal védték meg a munkaterületet.

Alig készültek el ezzel a munkával, amikor múlt kedden (július 22-én) este eltört egy másik vízvezeték is, ezúttal a Bocskai utcában.  Hajnalig nem volt vízszolgáltatás mintegy százötven lakásban, de a szakemberek még aznap éjszaka megoldották a dolgot, a tűzoltók segítségével, akik (egy Székesfehérvárról érkezett kosaras kocsi segítségével) kivágtak egy fát. Azt, amelynek gyökerei közül a kiáramló víz kimosta a földet, életveszélyesen megdöntve az öreg platánt. Meglehet, éppen e fa gyökerei törték el a vízcsövet...

Ezután részletesen átvizsgálták a vízművesek az adott vezetékszakaszt, tolózártól tolózárig, hogy felderítsék az esetleges további hibákat. Végül úgy találták, hogy nem kell kicserélni az egész vezetéket. Ám (milyen az élet...) talán éppen ezen átvizsgálások, kiszakaszolások, visszakapcsolások miatt ezen a hétfőn ismét csőtörés borzolta a Bocskai utcaiak idegeit, alig pár tucat méterre az előzőtől.

Akkor, amikor már éppen hozzákezdtek volna az előző, nagyméretű, egy sávot teljes szélességében elfoglaló munkagödör feltöltéséhez és helyreállításához...

Szerencsére ezúttal nem volt akkora a baj, mint korábban: gyorsabban és kisebb fennakadást okozva javították ki a törött csövet, egyben meg is erősítve. Itt útjavításra már nem lesz szükség. S napokon belül elkészül a régi törés javítása is...

SZERINTEM

A város újabb részén is többnyire ötven-hatvan évesek a közművezetékek, de a régebbi városnegyedekben akadnak nyolcvan éves, vagy még régebbi vezetékek is. Elvben tehát bárhol, bármikor bekövetkezhet egy újabb csőtörés – írtuk a múlt héten, az első Bocskai utcai csőtörés utáni cikkünkben, de nem jóslatként. Nem örülünk annak, hogy igazunk lett. Egyébként pedig nem is nekünk lett igazunk: ezt a megállapítást a szakemberektől vettük át. Elvileg változatlan a helyzet ezután is. Gondoljunk bele, milyen lehet a helyzet több száz éves városokban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!