Hírek

2014.07.23. 15:20

Időjóslási gondok - A 2010-es év óta minden megváltozott

Baracs - Felborultak a korábbi statisztikai valószínűségek az időjárásban a gyakorló mezőgazdász szerint.

Pekarek János

Tizenkét éve napi csapadékkimutatást vezetek - mondta lapunknak Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetője, aki ennek ellenére nem vállalkozott arra, hogy megjósolja, mi várható egy hétnél nagyobb időtávlatban a környék csapadékviszonyaiban.

- Öt évvel ezelőttig szépen kiolvasható volt az adatokból a csapadékos időszakok valószínűsége, a lehulló csapadék mértéke - folytatta Bucher. Ám a 2010-ben lehullott abnormálisan sok évi csapadék, ami a mi környékünkön meghaladta az 1200 millimétert, úgy tűnik, annak a jele volt, hogy az éghajlatváltozás következtében minden korábbi statisztikai valószínűség felborult! Azóta egyszerűen nem lehet következtetni az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra, hogy mondjuk július végén vagy augusztus elején milyen lesz időjárás? Lesz-e eső vagy sem? Ha lesz, vajon mennyi? Már csak azt tudom rögzíteni, ami megtörtént...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!