Hírek

2013.03.25. 10:20

Hóhelyzet Fejérben - Kamionstopot rendeltek el (frissülő hír)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn narancssárga riasztást adott ki Fejér megyére. A hó egész délután esett, balesetek is történtek.

Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

22.30

Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az 52-es km szelvényben Pákozd térségében felborult egy kistehergépkocsi hétfőn 21 óra 30 perc körül. A balesetet látva egy magyar rendszámos és egy román rendszámos személygépkocsi is megállt, hogy segítsen a sofőrnek, amikor hátulról a két személyautóba belerohant egy román rendszámos személygépkocsi, és a két járművet a kistehergépkocsinak tolta - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A balesetben senki nem sérült meg.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés jelenleg folyamatban van, így a három sávból csak egy járható az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán ebben a km szelvényben.

A baleset helyszínén kellő óvatossággal közlekedjenek!

22 óra

Megtörtént a műszaki mentése a 7-es számú főúton Székesfehérvár határában a 60-as km szelvényben keresztbefordult kamionnak, így az útzár a főút ezen szakaszán megszűnt. A 7-es főút teljes Fejér megyei szakasza járható.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságával együttműködve korlátozza a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek közúti közlekedését (kamionstop), lehetőség szerint várakozóhelyre történő terelését március 25-én, hétfőn 22 órától egészen március 26, kedd 5.00 óráig – tájékoztatott a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kamionstop az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára nem vonatkozik.

 

Fotó: Nagy Norbert

21.30

Visszatérhet a forgalom az M7-esre Martonvásárnál

Martonvásárnál visszaengedik a forgalmat az M7-es autópályára - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfő este a rendőrség honlapján.

A pálya érdi leágazásánál a fővárosból kifelé tartó teljes forgalmat a rendőrök továbbra is a 7-es számú főútra terelik, de az autósok Martonvásárnál visszatérhetnek az M7-esre.

(forrás: MTI)

Jelentés Ráckeresztúrról

Herkli Antal Ráckeresztúrról írta az fmh-nak:„A folyamatos havazás miatt az utak csúszóssá váltak. A Ráckeresztúron átmenő út, amely Martonvásárt (M7) Ercsivel (M6) köti össze, havas, enyhén hókásás.

A hó vastagsága 8-10cm.

Sajnos hét óra elteltével, egyetlen hótakarító járművet nem láttam menni.  Fokozott óvatossággal 30-40 km/óra sebességgel közlekednek az autók.”

Előkészítik a melegedő helyeket

A rendkívüli időjárási helyzet hatékony kezelésének érdekében hétfőn kora este összeült a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, amely elrendelte a sárbogárdi, az enyingi, a dunaújvárosi járási helyi védelmi bizottságok összehívását. Ezen helyi védelmi bizottságok előkészítik az illetékességi területükön lévő melegedő helyeket, valamint intézkednek az érintett települések úthálózatának folyamatos ellenőrzéséről és hómentesítéséről.  A melegedő helyek megnyitására a későbbiekben szükség esetén, az időjárás alakulásának függvényében kerül sor.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságával együttműködve korlátozza a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek közúti közlekedését (kamionstop), lehetőség szerint várakozóhelyre terelik őket március 25-én, hétfőn 22 órától egészen március 26, kedd 5.00 óráig.

Az Alba Volán Zrt. a kedd reggeli járatok indítása előtt egyeztet a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságával az utak járhatóságáról, és az információk mérlegelését követően kerül sor a menetrend esetleges módosítására, járatok szüneteltetésére, amelyről a http:/fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon is tájékozódhatnak.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve felvette a kapcsolatot az ütemezetten kezelésre tervezett dialízises betegek szükség szerinti átcsoportosításával kapcsolatban a betegszállítókkal és a dialízis központ vezetőjével.

Az Országos Mentőszolgálat Fejér Megyei Mentőszervezete egyeztet a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei Igazgatóságával az utak járhatóságáról, szükség szerint a mentők felvezetéséről a megyei védelmi bizottság gondoskodik.

A katasztrófavédelem ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy kedden reggel mielőtt útnak indulnak, feltétlen érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról, az utak állapotáról. Hajnalban az esetleges jegesedés a folyamatos síkosságmentesítés ellenére is balesetveszélyt jelent. Kedden továbbra is téli útviszonyokra kell készülni Fejér megyében, ezért fokozott elővigyázatosságot kérnek mindazoktól, akik az utazást nem tudják elhalasztani. A közutak járhatósága megyénként eltérő lehet.

Kísérjék figyelemmel a hatóságok felhívásait a helyi, regionális rádiókban, a katasztrófavédelem megyei honlapján a http:/fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei rendőrség oldalán a www.police.hu/fejer weblapon is - zárul a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának közleménye.

21.00

A 7-es számú főúton a 60-as km szelvényben egy kamion fordult keresztbe hétfőn kora este - írtuk korábban.

A nyergesvontatóból ömlött a gázolaj. A főút ezen km szelvényében több anyagi káros közlekedési baleset is történt. A műszaki mentés folyamatban van, az utat lezárták, a katasztrófavédelem is intézkedik a helyszínen.

Kamionstop Fejérben 22 órától

Fejér megyében március 25-én 22 órától kamionstop lép életbe. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek közlekedését a rendőrök korlátozzák, és a kamionokat a legközelebbi parkolóba terelik.

Kérnek minden kamionsofőrt, hogy tartsák be a rendőrök utasításait! – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kamionstop az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára nem vonatkozik.

 

Kamionstop az M7-esen

A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmának korlátozását rendeli el az alábbiak szerint:

-         az M3-as, az M5-ös és az M43-as autópályán a Szlovénia felé haladó 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikat a pályáról a rendőrök kiterelik és a járműveket várakozó helyre irányítják. Az Ausztria és Szlovákia felé haladó forgalom zavartalanul halad.

-         Az M7-es autópályán a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát a rendőrség felfüggesztette, és a járműveket az egyenruhások várakozó helyre irányítják

-         Az M1-es autópályán a forgalom korlátozására eddig nem került sor.


A horvát, szerb és román határszakaszon a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek számára a belépés nem engedélyezett.

Terelések, útviszonyok a megyében a fél 7-es adatok szerint itt!

19.50

Enyingen továbbra is rendületlenül havazik, de a 64-es főút a kisvároson belül is járható, annyi csak a változás, hogy amíg jó időben az ötvenes táblánál általában 60-70-nek mennek az autók, most betartják az ötvenet a havas út miatt - számolt be háromnegyed nyolc után a helyszínről Sziládi Béla, enyingi tudósítónk, aki szerint olyan 10-15 kilométerperórás szél fúj, ami a remények szerint nem okozhat az egy héttel ezelőttihez hasonló helyzetet a megye déli részében.

Lepsényben járhatók voltak az utak (Fotó: Borsos György)

Lepsényben és Mezőszentgyörgyön este 18 órakor a fő és mellékutak járhatóak. Az utakon a hó a járművek által letaposva, de alatta már fagy. A fő és mellékutakon több helyen hóátfúvások keletkeztek, néhol 20- 40 cm magasságban. Közlekedni személygépkocsival lépésben, maximum 20- 25 km-es sebességgel lehet – írta Borsos György civil tudósítónk.

19.40

Tapasztalatok az utakról

Székesfehérváron, az Auchan-tól a 7-es főút emmarózai lejárójáig este negyed hét magasságában a belső sávon már nem volt érdemes közlekedni - a külsőn is csak óvatosan, tapasztalta munkatársunk. Szabadbattyánig nagyon lassan haladt a gyér forgalom, Fehérvár irányába csak néhány személyautóval találkoztunk.

Polgárdi város önkormányzatától 19 órakor arról kaptunk értesítést, hogy a 7-es főút csak lépésben járható. A településről és környékről még nem érkezett hozzájuk bejelentés.

Percsi Tibor civil tudósító írta az fmh-nak: „Hétfőn 16.15-kor indultam Adonyból Szabadegyházára az adonyi Szőlőhegy-perkátai elkerülő útvonalon. Az út havas, csúszós, de járható volt, bár a perkátai elkerülő szakaszon még láttam a fejtetőre állt személykocsit.

Visszafelé az iváncsai pályarendőrség fele indultam Adonyba 18 óra körül. Ritka forgalom, egy kicsivel több hó, de a csúszásveszélyt leszámítva 40-50 km-s sebességgel lehetett hajtani.”

19.30

Havas útburkolatok, elakadt kamionok Fejér megyében

Kamionok akadtak el, fordultak keresztbe a havas útburkolatokon, az emelkedőkön hétfőn kora este Fejér megye több pontján. A katasztrófavédelem sárbogárdi, dunaújvárosi és székesfehérvári hivatásos tűzoltó egységei folyamatosan dolgoznak a járművek műszaki mentésén, a forgalmi akadályok megszüntetésén. Fejér megye fő- és mellékúthálózata egyaránt havas.

19.15

Hóhelyzet Dunaújvárosban

Dunaújváros egyelőre kifelé is, befelé is járható, a 6-os út Fejér megyei Közútkezelő Kht. dunaújvárosi üzemigazgatóságának hatáskörébe tartozó szakasza viszonylag jól közlekedhető. A másfél-két óránként észak-déli irányban, majd visszafelé közlekedő hóekék még bírnak az intenzíven eső hóval, és a szél okozta átfúvásokkal. Szerencsére a közlekedők sem akarják megmutatni, hogy mit tanultak hóraliból.

A városi autósoknak, különösen azoknak, akik a figyelmeztetések ellenére már lecserélték téli gumiköpenyeiket, sokkal nehezebb dolguk van. Például a 6-os és 62-es utak kereszteződésétől befelé, a Petőfi és Aranyvölgyi úton szemre legalábbis az látszik: erre nemigen jártak az úttisztítók.

A Szórád Márton út Aranyvölgyi útról leágazó szakaszát pedig egy az emelkedőn leállt kamion miatt a rendőrök lezárták, így csak egy útvonalon közelíthető meg a városközpont.

19.10

Köő Péter mezőkomáromi polgármester arról tájékoztatott: este háromnegyed hét környékére jó tizenöt centi hó esett a megye délnyugati részén. Ő már készültségbe helyezte a helyi munkagépeket, amelyek hamarosan elindulnak. A 64-és út tapasztalata szerint járható állapotban van.

19.05

Baleset miatt lezárás a 7-es főúton

Egy kamion Székesfehérvár határában, a 7-es számú főúton a 60-as km szelvényben az M7-es autópálya elhagyását követően keresztbe fordult este fél hét után néhány perccel - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A nyergesvontatóból ömlik a gázolaj. A főút ezen km szelvényében több anyagi káros közlekedési baleset is történt. A műszaki mentés folyamatban van.

A rendőrök a főutat teljes szélességében lezárták. Székesfehérvár és Agárd felé terelik a forgalmat.

Kérik a közlekedőket, a főút ezen szakaszát kerüljék el!

19.00

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint intenzív a havazás Fejér megyében, ezért 18 óra 35 perckor összehívták a Fejér Megyei Védelmi Bizottságot. A meteorológiai előrejelzések alapján kedd reggelre összességében a Dunántúl nagyobb részén 15-25 centiméteres hótakaró várható.

Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás. Az élénk északkeleti szél több helyen képes lesz hordani a lehullott havat. Hazafelé csak téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel közlekedjenek! Otthonról hétfőn már ne induljanak el. Kedden reggel elindulás előtt mindenképpen érdeklődjenek az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról- javasolják.

Fejér megye közúthálózata

Fejér megyében a Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatóságának tájékoztatása alapján a főúthálózat latyakos, hókásás, a mellékúthálózat hókásás, havas. A közúthálózat síkosságmentesítése folyamatos, ugyanakkor csúszós útszakaszok előfordulhatnak, ezért fokozott figyelmet, elővigyázatosságot kérnek a közlekedőktől.

Mindenképpen tájékozódjanak az útviszonyokról!

Hétfőn este hazafelé tartva, valamint kedden reggel elindulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról. Kísérjék figyelemmel a hatóságok felhívásait a helyi, regionális rádiókban, a katasztrófavédelem megyei honlapján a http:/fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei rendőrség oldalán a www.police.hu/fejer weblapon.

Részletes információ az időjárásról itt!

18.40

Még járhatók az utak a megyében, feloldották az útzárat Perkátánál

A 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között március 25-én 14 óra 55 perckor történt közlekedési baleset helyszínén az útzárat 17 óra 45 perckor oldották föl, mivel a helyszíni szemle és a műszaki mentés véget ért – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán a rendőrök a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikat az 59-es km szelvényben Székesfehérvárnál a 7-es főútra terelik, tekintve, hogy Somogy illetve Zala megyében feltorlódtak a kamionok, mivel a szlovén-magyar határon nem engedik át ezen teherautókat.

Havazás Dunaújvárosban és környékén (Fotók: Vohlmann György)

Ugyanúgy a 63-as illetve a 61-es főutakról is Sárbogárdnál illetve Cecénél a rendőrök leterelik a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveket, mivel Tolna megyében már feltorlódtak a kamionok, és nem tudnak továbbhaladni.

Az M1-es autópályáról a 811-es számú főútra csak Fejér megyei úti-céllal engednek be 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat a rendőrök, illetve ugyanígy ezen gépkocsik a 81-es főúton Fejér megyébe szintén csak Fejér illetve Tolna megyei úticéllal hajthatnak be.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére beérkezett információk alapján valamennyi út egyelőre még járható a megyében, ugyanakkor mindegyik – beleértve a főutakat is - jeges, illetve hókásás. Az egész megyében folyamatosan esik a hó, és egyre jobban élénkül a szél, így sok helyen hóátfúvásokra kell számítani.

Fotók: Vohlmann György

Az M7-es autópálya szintén jeges és hókásás. A legkritikusabb helyzet Fejérben jelenleg az M6-os autópályán van, ahol mindkét pályatest csak egy-egy nyomsávon járható. A szél nagyon erősen fúj.

A rendőrség kéri, hogy Fejér megyében csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges! A rendőrök utasításait saját maguk és mások biztonsága érdekében tartsák be!

18.20

Egy hazafelé, Magyaralmásra tartó olvasónk tapasztalata szerint a 81-es főút is jeges, óvatosan kell közlekedni.

18.15

Sárbogárdról Alpek Bence Botond küldött fotókat az fmh-hoz.

Fotók: Alpek Bence Botond


18.00

Jelenleg Enyingen is havazik, de hófúvás nincs, a remények szerint nem alakul ki az egy héttel korábbihoz hasonló helyzet - írja Sziládi Béla tudósítónk, aki fotót is küldött.

Fotó: Sziládi Béla

17.30

A helyközi járatokkal nincs nagyobb gond, de egy helyen változás van: a Dunaújváros és Nagyvenyim között közlekedő busz nem a megszokott útvonalán jár, a 6- számú főút-venyimi út irányába, hanem rövidít a vasútállomás és a Park Center felé, mivel a régi úton van egy rendkívül balesetveszélyes, meredek emelkedő.

A távolsági buszok közül a Székesfehérvárról-Dunaújvárosba tartó délután három óra utáni járatok késtek, mivel egy baleset miatt teljes útzár volt érvényben Perkáta és Szabadegyháza között.

Tájékozódjanak, ha nem szükséges, ne induljanak el!

Húsz centimétert meghaladó hó hullhat, a havazást a meteorológiai előrejelzések alapján enyhébb hófúvás kíséri Fejér megyében. Hétfőn délután összeült a megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezete a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a rendőrség részvételével.

Fejér megyében a Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatóságának tájékoztatása alapján a főúthálózat latyakos, hókásás, a mellékúthálózat hókásás, havas. A közúthálózat síkosságmentesítése folyamatos, ugyanakkor csúszós útszakaszok előfordulhatnak, ezért fokozott figyelmet, elővigyázatosságot kérnek a közlekedőktől. Az M6-os autópályán Dunaújvárostól délre gyengébb hófúvás nehezíti a közlekedést.

Hazafelé tartva, elindulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Javasoljuk, hogy otthonról ma már ne induljanak útnak! - kéri közleményében a katasztrófavédelem.

16.30

Helyenként jegesek, de járhatók az utak Dunaújváros környékén

A város környékén járhatók a főutak és az alsóbbrendű utak, de egyes szakaszokon jegesedés lehetséges: minden közlekedőtől türelmet kér a közútkezelő - mondta a DH-nak Soltész Gyula, a Magyar Közútkezelő Kht. dunaújvárosi igazgatója. Jelenleg minden bevethető gépük: összesen hat darab járőrözik az utakon, és a folyamatos hóesésben sót szórnak az aszfaltra.

Havazás Székesfehérváron (Fotók: Nagy Norbert)

16.15

Útzár Perkátánál

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 62-es főúton a 18+70 km-nél közúti baleset történt ma 14.55 órakor. Egy személygépkocsi teherautót előzött, a kocsi a manőver során az útról lesodródott és árokba csúszott. A balesetben három személy sérült. A baleseti helyszínelés és műszaki mentés idejére az útszakaszt lezárták 15.40 órától.

15.50

Dunaújváros és Nagyvenyim között egy kamion az árokba hajtott, a tűzoltók végzik a mentési munkálatokat. Dunaújváros környékén gyorsan romlanak az út-és látási viszonyok, több a jeges útszakasz. Például munkatársunk is kisebb baleset részese volt a Dózsa György úton, a városból kifelé haladva.

A tűzoltók segítenek annak a személyautónak is, ami a 62-es főúton, Perkátánál megcsúszott és az árokba hajtott. Információink szerint személyi sérülés nem történt.

15.30

Hétfőn 14 és 15 óra között Szabadegyháza ipartelep után, Dunaújváros felé egy személygépkocsi borult az árokba – írta az fmh-nak egy olvasó. A járműben feltételezhetően ketten utaztak, az egyik ember megsérülhetett.

A forgalom rendőri irányítás mellett halad.

14.15

Egyre  nehezebben járhatók az utak

Egy olvasónk beszámolója szerint nehezen járható a 63-as több szakasza is. Az erős szél hordja  a havat. Fehérvárról Dunaújvárosba egy óráig tartott az út – mondta el az FMH-nak olvasónk, Domokos Tamás, a fehérvári Echo nonprofit kutatóintézet módszertani vezetője. A szociológus úgy tervezi, hogy haza inkább a sokkal nagyobb kerülőt jelentő autópályákon, az M6-oson és az M7-esen jön majd.

Dunaújvárosban is intenzíven havazott hétfőn dél környékén (Fotó: Vohlmann György)

12.00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat március 25-én 11 óra 53 perctől "Narancssárga riasztást" adott ki Fejér megyére tekintettel arra, hogy 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható. A rendőrség kéri a megyében közlekedőket, hogy csak abban az  esetben induljanak útnak, amennyiben szükséges!

11:17 Elsőfokú riasztás a várható hófúvás miatt Fejér megye déli részére

Hófúvás miatt elsőfokú, citrom meteorológiai riasztás van érvényben az adonyi, az abai, az enyingi, a sárbogárdi és a dunaújvárosi térségben.

Ezeken a területeken gyenge hófúvás várható, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Emellett az előrejelzés szerint 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó hullhat Fejér megyében, ezért másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőn délelőtt a meteorológiai szolgálat a megye területére. A közlekedőktől fokozott elővigyázatosságot kér a katasztrófavédelem. Elindulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.

Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített, téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel induljanak útnak. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek. Tartsanak biztonságos követési távolságot. Vezessenek körültekintően, megfelelően megválasztott sebességgel és óvatosan! Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében a katasztrófavédelem javasolja, hogy vigyenek magukkal meleg ruhát, takarót és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást - közölte Szabó-Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!