Hírek

2012.12.09. 18:45

Tandíj: tiltakoznak a hallgatók

Dunaújváros - Országos visszhangot váltott ki a kormány múlt hét közepén megismert felsőoktatási keretszámtervezete. A hallgatói szervezetek e héten demonstrációkra készülnek.

Szabó Szabolcs

Alaposan kiverte a biztosítékot a Magyar Távirati Iroda által elsőként megszellőztetett 2013-as felsőoktatási keretszámtervezet. A korábban beharangozott várakozásoknak megfelelően a kormány tovább csökkentette az államilag finanszírozott hallgatói létszámot, ám a keretszámvágás ezúttal jóval drasztikusabb, mint az előzetesen várni lehetett.

2007 decemberében már helyben is utcára vonultak a hallgatók Dunaújvárosban – akkor a főiskola főépülete előtt demonstráltak a tandíj ellen (Fotó: Vohlmann György)

A legnagyobb hallgatói szervezet, a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) megmozdulásokra és népszavazás előkészítésére készül, a felsőoktatásba készülő középiskolások pedig éppen úgy érzik magukat, mint egy évvel ezelőtt: nem erre készültek...A jelenleg ismert tervezet  alapján összesen 10 480 teljes állami ösztöndíjas helyet hirdethetnek meg az egyetemek és főiskolák a felsőoktatási szakképzéseken, az alap- és osztatlan szakokon. Emellett 46 330 részösztöndíjas helyre jelentkezhetnek a felvételizők, ebben a finanszírozási formában a képzés költségeinek felét az állam, másik felét a hallgató fizeti, ám a hallgatóknak kötelező aláírni  az úgynevezett hallgatói szerződést. Várhatóan 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának a következő évben.

- Mint a felsőoktatási szektor egészét, így minket is mélyütésként értek a nyilvánosságot látott keretszámtervek - felelte lapunk megkeresésére Arnold Miklós, a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói szervezetének alelnöke, aki emlékeztetett rá: a 2008-as Szociális népszavazás előtt nem egészen ezt ígérte az akkor még ellenzékben lévő jelenlegi kormánypárt. 
- A legnagyobb probléma, hogy a hallgatói szervezetek és az intézmények a sajtóból értesültek minderről. Velünk senki nem egyeztetett. Nincs más választásunk, a tiltakozás számos formáját meg kell majd ragadnunk, mert ez így nem maradhat. Azt, hogy Dunaújvárosban lesz-e hallgatói demonstráció, még nem tudom megmondani, ám a helyi főiskola diákjai is mindenképpen részt vesznek majd az országos megmozdulásokon - fogalmazott Arnold Miklós, akit a kormány által (is) felvetett Diák-hitel 2 konstrukciójáról is kérdeztünk: - Lehet a szavakkal játszani, de ez mégis egyfajta tandíj. Az állam kevesebb hallgatónak kívánja fizetni a tanulmányait. Mi úgy látjuk, hogy egy pályakezdő diplomás esélyeit igenis rontja, hogy ha egy többmilliós hitellel vág neki az életnek, a család- és otthonteremtésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!