Hírek

2012.04.27. 10:13

Fórumon a móri kórházról: a tulajdonosváltás az ellátást nem érinti

Mór - Hamarost államosítják az önkormányzat tulajdonában levő városi kórházat. A tulajdonváltás következtében nem csorbul az ellátás - hangsúlyozta a főigazgató a csütörtöki fórumon.

Fejér Megyei Hírlap

Az országgyűlés hétfői döntése értelmében a móri kórház és rendelőintézet is  állami tulajdonba kerül. A döntés több tucat kisebb, ugyancsak önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményt érint - hangzott el azon a lakossági fórumon, amelyet csütörtök este rendezett az MSZP helyi szervezete a kisváros kórházáról. A parlament döntése értelmében minden olyan ingóság és ingatlan is az államhoz kerül, amely az elmúlt időszakban az egészségügyi ellátást szolgálta. Ma Móron  - az elmúlt években lezajlott struktúraváltás eredményeként - a kórház lényegesen kisebb területen működik, mint korábban, és ezáltal több épület is megüresedett. Így lakatlanná vált a belgyógyászat régi, emeletes épülete vagy a vérellátó - tűnt ki a Balika Zoltán főigazgató által elmondottakból.



 A  fórumon jelen volt Horváth András szocialista és  Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő is, utóbbi  tagja a móri önkormányzati testületnek.  Horváth András egy kérdésre válaszolva elmondta: az állam átveszi az önkormányzatnak a kórházzal kapcsolatos esetleges tartozását is.  Az átvétel időpontját illetően megoszlottak a vélemények: a főigazgató szerint ez már május elsejével bekövetkezik. Horváth András szerint csak valamivel később, ám a  május elsejei vagyonleltárnak megfelelően. Törő Gábor pedig azt hangsúlyozta:  az átadás-átvétel nem megy egyik-napról a másikra.

Az, hogy a  móri városi kórházat  úgymond  államosítják, nem jelent változást a betegellátás rendjében, abból a páciensek semmit sem fognak érzékelni - hangsúlyozta Balika Zoltán. A főigazgató, az Iván János, a szocialisták önkormányzati képviselője elnökletével tartott fórumon összefoglalta azokat a fontos, strukturális változásokat, amelyek következtében  a móri kórház példáként szolgál a magyar egészségügyben, és aminek köszönhetően nem fenyegeti az esetleges bezárás veszélye.  A móri intézmény stuktúraváltását az a pályázat tette lehetővé, amelyen 700 milliót nyert a kórházra az önkormányzat, és amelyet mintegy 300 millióval maga is megtoldott. Ez a kórház már nem klasszikus értelmében vett kórház: a  járóbeteg ellátáshoz és az egynapos sebészethez csak ápolási osztály és   mindössze húsz ágyas  belgyógyászat társul - emelte ki a főigazgató.
 Balika Zoltán kacsának  minősítte azt a híresztelést, miszerint a laboratórium küszöbön álló megszüntetése után  Fehérvárra kellene járni vérvételre. A régi kórházhoz  méretezett laboratórium éves szinten több tízmilliós ráfizetést jelent, a vért ugyanakkor eztán is Móron veszik le - mondta el a főigazgató.
Törő Gábor arrról számolt be, hogy a régi belgyógyászat üresen álló, meglehetősen lelakott épületével kapcsolatban az önkormányzatot megkereste a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola, amely művészeti főiskolát hozna létre ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!